Ο χλευασμος ως μεσο κριτικης κατα του Ισλαμ

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Στην παρούσα σελίδα έχουμε αναλύσει διάφορες μορφές κριτικής (κυρίως πολεμικής) από τους πολέμιους του Ισλάμ. Μια από αυτές, που τελευταία χρησιμοποιείται αρκετά λόγω ανύπαρκτης (ποιοτικής) επιχειρηματολογίας, είναι και αυτή του χλευασμού. 

Η πολεμική μέσω χλευασμού είναι η αγαπημένη των πολεμίων του Ισλάμ. Την συναντούμε σε άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, με απειρία, καθώς επίσης σε άτομα που δεν γνωρίζουν την Ισλαμική θεολογία ούτε έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές. 

Τι σημαίνει όμως το «ασκώ κριτική χλευάζοντας»; Σημαίνει ότι ο πολέμιος αντιμετωπίζει η «βλέπει» το Ισλαμικό πιστεύω (τις δογματικές διδασκαλίες του) ως γελοίο-ες με αποτέλεσμα να υπάρχει χιουμοριστική/κοροϊδευτική προσέγγιση από την πλευρά του. Αυτό, τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιείται ως άμυνα από τον πολέμιο διότι αδυνατεί να αντιδράσει με σοβαρότητα στις θέσεις που του παρουσιάζονται. Επίσης, ο χλευασμός ως μέσο κριτικής, είναι μια ρητορική τακτική που σκοπό έχει να υποτιμήσει μια άποψη και όχι να επιχειρηματολογήσει με σοβαρότητα όπως πρέπει.

Μια τέτοια προσέγγιση, όπως θα περίμενε κανείς, συναντιέται συγκεκριμένα στον άθεο επικριτή. Με έκπληξη όμως την συνάντησα, πρόσφατα, και σε Χριστιανικό ιστολόγιο. Τα πράγματα όμως, για έναν Χριστιανό επικριτή που κάνει χρήση αυτής της ρητορικής τακτικής, περιπλέκονται.

Αυτός που δηλώνει Χριστιανός και ασκεί κριτική χλευάζοντας πρέπει να κατανοήσει ότι: «δεν μπορείς να χλευάσεις την θεολογία του άλλου (προσπαθώντας να το περάσεις ως επιχείρημα) διότι αυτό μπορεί να σου επιστραφεί με όμοιο τρόπο». Μια απλή ανάγνωση της Βίβλου, με χιουμοριστική/κοροϊδευτική προσέγγιση αρκεί για να μπει ένας Χριστιανός σε αμηχανία. Μερικά παραδείγματα:

  • Ο Θεός τιμωρεί με αιμορροΐδες και φαγούρα (Δευτερονόμιο: 28:27)
  • Πτηνά με τέσσερα πόδια (Λευίτικον  11:20)
  • Εντολή να φαγωθούν κόπρανα και να πιουν ούρα (Ησαίας 36:12, Β Βασιλέων 18:27)
  • Εντολή Θεού να φαγωθούν πίτες με κόπρανα (Ιεζεκίηλ 4:12-15)
  • Σε περίπτωση που το δεξί σου μάτι σε σκανδαλίζει βγάλτο και πέταξε το στη φωτιά έτσι ώστε να μην καταλήξεις ολόκληρος στην Κόλαση ( Ματθαίος 5:29) {το ίδιο ισχύει και για το χέρι… εδάφιο 30}

Για να μην αναφερθούμε βεβαίως και στις βασικές χριστιανικές δογματικές διδασκαλίες (ο Θεός έχει υιό, είναι Τριαδικός αλλά ταυτόχρονα Ένας, ήρθε στην γη για να πεθάνει για εμάς, κ.τ.λ). Τα παραπάνω δεν καταγράφονται για να χλευαστεί το ιερό βιβλίο το Χριστιανών. Το ακριβώς αντίθετο. Καταγράφονται έτσι ώστε να πάρουν μια γεύση της αστοχίας τους όταν χρησιμοποιούν αυτήν την ανούσια μεθοδολογία που σκοπό έχει να προσβάλει και να μειώσει, όχι να διδάξει – να αποδείξει η να εξεταστεί μια αναίρεση.  

Προσωπικά μένω έκπληκτος όταν συναντώ χλευασμό σε διάφορες πολεμικές των Χριστιανών (ορισμένων βεβαίως). Ξεμπροστιάζουν την άγνοια τους και την θεολογική τους ασυνέπεια μιας και ο ίδιος ο Ιησούς, όπως όλοι οι Προφήτες και οι Απόστολοι του Ύψιστου, ήταν θύμα χλευασμού και κοροϊδίας. Όταν Νώε έκτιζε την κιβωτό γελούσαν μαζί του. Ο Φαραώ χλεύαζε των Μωυσή. Τα αδέλφια του Ιωσήφ τον κορόιδευαν. (ειρήνη και ευλογία σε όλους τους Προφήτες και Αποστόλους)

Πως ο Μουσουλμάνος αντιμετωπίζει τον χλευασμό του επικριτή;

Ο Ύψιστος λέει:

…αν ακούσετε τα εδάφια του Αλλάχ, να τα αρνούνται και να τα ειρωνεύονται τότε μη κάθεστε μαζί τους, μέχρι να αλλάξουν το θέμα της συζήτησης. Αν δεν το κάνετε, τότε είστε όμοιοι μ’ αυτούς… {Κοράνι 4:140}

Όταν οι εντολές του Αλλάχ και η προφητική διδασκαλία γίνονται αντικείμενο χλευασμού και άρνησης ο Μουσουλμάνος οφείλει να εγκαταλείψει τους βλάσφημους. Εάν δεν το κάνει τότε δεν διαφέρει από αυτούς. Στο εδάφιο αυτό περιέχεται ένα εξαιρετικό μάθημα για τους «ξεροκέφαλους» Μουσουλμάνους που επιμένουν να ανοίγουν συζητήσεις με βλάσφημους (και μάλιστα όταν δεν έχουν την απαραίτητη γνώση κάνοντας τα πράγματα χειρότερα). Κλείνουμε την πόρτα στον βλάσφημο και τερματίζεται κάθε είδους επικοινωνία. Ο χλευασμός δεν είναι επιχείρημα ούτε μέσο προώθησης ποιοτικής κριτικής για λόγους αναζήτησης της αλήθειας, είναι απλά μια λασπολογία και χυδαιότητα.

Να βάλουμε την τελεία με ένα ακόμα Κορανικό εδάφιο το οποίο περιέχει και μια συμβουλή (με ειλικρίνεια) προς τους μη Μουσουλμάνους που χρησιμοποιούν τον χλευασμό ως μέσο κριτικής. Ο Δημιουργός λέει στον Απόστολο Του:

«Και πριν από σένα χλευάστηκαν (πολλοί) Απόστολοι. Οι χλευαστές τους όμως καταστράφηκαν εξ αιτίας αυτού που κορόιδευαν» {Κοράνι 6:10}

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Προτεινόμενα άρθρα:Categories: ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: