Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νεογέννητο

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις για το θέμα των νεογνών. Διάφορες παρόμοιες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους θα τις προσθέτουμε εδώ (στην συγκεκριμένη ανάρτηση) σαν μελλοντικές ενημερώσεις.

Ερώτηση 1

θα ηθελα να σας ρωτησω προκειται σε 2 μηνες πρωτα ο θεος να φερω στον κοσμο μια κορουλα,θα ηθελα να ξερω αν πρεπει να κανω κατι τι λεει η μεθοδολογια της Σουννα,για αυτό.πχ όταν γεννηθεί πρεπει να πω καποια λογια(εάν ναι κ είναι ευκολο να μου τα στειλετε σε αραβικη προφορα σε ελληνικη διαλεκτο)και γενικα αν ισχυει κατι άλλο.Σας ευχαριστω πολύ.

Απάντηση:  

Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη σούννα για να υποδεχτείς το παιδί σου. Μπορείς να κάνεις γενικές Ντουά και να παρακαλάς τον Αλλάχ (στη γλώσσα σου αν θες) να στο προστατεύει καθώς επίσης να στο καθοδηγήσει στο ορθό μονοπάτι και διάφορα παρόμοια.

Επίσης υπάρχουν αυθεντικά αχαντίθ τα οποια αναφέρουν ότι στη περίπτωση που αποκτούμε παιδί τότε την εβδόμη μέρα του δίνουμε το όνομα καθώς επίσης κάνουμε την λεγόμενη «Ακίκα» σφαγή/θυσία ζώου προς τον Αλλάχ. Στο κοριτσάκι είναι ένα πρόβατο/αρνί και για το αγοράκι δυο (στο αγοράκι γίνεται και η περιτομή όπως επίσης και το ξύρισμα του κεφαλιού). Το κρέας αυτό το τρως εσύ και οι οικογένεια σου καθώς επίσης, αν θες, δίνεις και σε ελεημοσύνη για τους φτωχούς. Όλα αυτά είναι εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά αλλά καλό είναι να γίνονται. Να πούμε ακόμα και μια σούννα, οπου ψιθυρίζεις στο δεξί αυτί του μωρού, μόλις γεννηθεί, το «Αζάν» (όχι το «Ικαάμα» διότι τα αχαντίθ που το αναφέρουν δεν είναι αξιόπιστα).

Ερώτηση 2

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ,ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΩ ΣΕ ΛΙΓΟ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,ΑΠΛΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,Κ ΔΝ ΕΧΩ ΔΙΚΟ Μ ΙΑΤΡΟ,ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Κ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΜΟΥ?(ΤΟ ΛΕΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝ ΤΥΧΟ ΣΕ ΑΝΔΡΑ ΙΑΤΡΟ) ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ Μ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΝΑ ΨΙΘΥΡΙΣΩ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ,ΤΟ ΑΖΑΝ.ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΡΑΦΩ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕΜΕ ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΛΑΧΟΥΜΕ ΡΑΜΠ ΧΑΖΙΧΙ ΑΛΝΤΑΟΥΑ ΑΤΑ-ΜΕ ΓΟΥΕ ΑΣΑΛΑ ΕΛ ΚΑΙΜΕ ΓΟΥΕ ΕΕ-ΤΙ ΜΟΧΑΜΕΝΤΕΝ ΑΛΓΟΥΑΙΣΙ-ΛΑ ΓΟΥΕ ΕΛ ΦΑΝΤΙΛΑ ΓΟΥΕ ΑΝΤΑΡΑΤΖΑ ΕΛ ΑΛΕ ΛΙΑ ΑΡΑΦΙ ΑΑ ΓΟΥΕ ΜΠΑΣΧΟΥ ΑΛΑΧΟΥΜΕ ΕΛ ΜΑΚΑΜ ΜΑΧΜΟΥΝΤΑ ΑΛΑΖΙ ΓΟΥΑ ΓΑΤΑ ΕΠΙΣΗΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΤΕ ΟΤΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗ ΣΟΥΝΑ ΤΗΝ 7 ΜΕΡΑ,ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΠΙΟ ΜΕΤΑ ΔΝ ΓΙΝΕΤΑΙ? ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΑΖΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΛΙΓΟ ΧΟΥΡΜΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΕΛΣΑΛΑΜΑΛΕΚΟΜ

Απάντηση

Να ψάξεις να βρεις γυναίκα γιατρό να σε ξεγεννήσει. Εάν δεν μπορείς και είναι δύσκολο για εσένα τότε, και μόνο τότε, επιτρέπεται να σε ξεγεννήσει άνδρας. Όσον αφορά αυτό που έγραψες δεν είναι το Αζάν. Αυτό που έγραψες είναι μια ντουά που ακολουθεί το Αζάν. Το Αζάν είναι ως εξής:

  • Αλλάχου Άκμπαρ (4 φορές)
  • Ασχάντου αλά Ιλάχα ιλα Αλλάχ (δυο φορές)
  • Ασχάντου αννά Μουχάμαντ Ρασούλ Αλλάχ ( δυο φορές)
  • Χάηα άλασ Σαλαάχ ( δυο φορές)
  • Χάηα άλάαλ Φαλαάχ (δυο φορές)
  • Αλλάχου Άκμπαρ (δυο φορές)
  • Λά ιλάχα ίλα Αλλάχ (μια φορά)

Όσον αφορά για την Σούννα λογικά θα αναφέρεσαι στην λεγόμενη ακίκκα του μωρού (που στο κοριτσάκι είναι ένα σφαγμένο πρόβατο/αρνί για χάρη του Αλλάχ και δόσιμο ονόματος – στο αγοράκι είναι περιτομή, ξύρισμα κεφαλιού, δυο σφαγμένα αρνιά και δόσιμο ονόματος). Η σουννα είναι την 7η ημέρα αλλά μπορείς να το καθυστερήσεις μέχρι να μπορέσεις όπως αναφέρουν οι Ουλαμά. Καλό είναι όμως να γίνει καθυστέρηση μόνο όταν δεν μπορείς. Εάν μπορείς καλό είναι να το κάνεις την 7η ημέρα όπως ορίζει η σούννα (αυτό όπως αναφέραμε δεν είναι υποχρεωτικό).

Και τέλος όσον αφορά τον χουρμά δεν αληθεύει ότι πρέπει να το κάνεις μαζί με το αζαν ούτε υπάρχει κάτι στη Σούννα που τονίζει η δίνεται έμφαση στον χουρμά (σα συγκεκριμένο γλυκό). Μπορείς απλά, μιας και υπάρχει ένα χαντίθ, να δώσεις ένα γλύκισμα στο μωρό ακουμπώντας το απαλά στα χείλια του η στον ουρανίσκο του, ισα ισα να το γευτεί. Μπορεί να είναι λίγο χουρμάς η λίγο μελί η οτιδήποτε γλυκό (ελάχιστη ποσότητα).

Ερώτηση 3

θα ηθελα να σας ρωτησω εχω ενα τεσσαρων μηνων κοριτσακι αμχαντρουλιλλα, υπαρχουν καποια πραγματα που πρέπει να κανω οπως ντουα συγκεκριμενες πχαν ειναι αρρωστο αν τρομξει στον υπνο όταν τρώει η κανει μπανιο κτλ. Επισης πλεον δεν ειναι ευκολο να προσευχομαι στην ωρα μου οπως πριν λογω του οτι θηλάζω κτυχαινει καμθα φορα να κλαιει αν τθχον την αφησω δυστυχώς κάποιες φορές δν μπορω να προσευψηθω ουτε κ την ελ φαγκρ στην ώρα της λογω κουρασης η θηλασμου .ξερω οτι δν ειναι καλο τι μπορω να κάνω ομως? Δνεχω καποια βοήθεια δυστηχως.σας ευχαριστώ πολύ

Απάντηση 

Η προσευχή σου πρέπει να είναι η προτεραιότητα σου από όλα τα υπόλοιπα. Διότι από την προσευχή σου (και όχι μόνο) κρίνεται η σωτηρία σου στην μεταθανάτια ζωή. Από την στιγμή λοιπόν που είσαι υγιής και δεν υπάρχουν καθοριστικοί παράγοντες (αρρώστια κτλ) που να σε εμποδίζουν, τότε πρέπει να την τηρείς στην ώρα της και με συγκέντρωση, ακόμα και εάν είσαι εξαντλημένη. Εάν κλαίει το μωρό δεν πειράζει να το κρατάς αγκαλιά και να προσεύχεσαι, και ανάλογα με τις κινήσεις είτε να το αφήνεις είτε να το παίρνεις αγκαλίτσα. Εξάλλου πάνω από 3 με 5 λεπτά το πολύ δε κράτα η προσευχή.

Μια ντουά που μπορείς να λες για το κοριτσάκι σου ( Ο Αλλάχ να στο ευλογεί και να στο προστατεύει) είναι η εξής: Ουήδουκι μπι καλιμάατ ιλάαχιτ τάαματι μιν κούλι Σαητάνιν ουα χααμματιν ουα μιν κουλλι αήνιν λααμμα [Σε αφήνω στην προστασία των τέλειων λόγων του Αλλάχ από κάθε δαιμόνιο, παράσιτο, και από κάθε κακό μάτι] {Μπουχάρι, Τιρμιδί και Άμπου Νταούντ}. Γενικά επίσης μπορείς να λες όποια ντουά θες και με δικά σου λόγια. 

Ερώτηση 4

otan geniete ena mwro prepei na parei efxh apo ton imamh h na ginei kati paromio?

Απάντηση  

Η διαδικασία αυτή λέγεται ταχνίκ και δεν γίνεται απαραίτητα από τον Ιμάμη, μπορεί να γίνει και από κάποιον ενάρετο άνθρωπο η και από τους γονείς. Το μωρό παίρνει όνομα, του γίνεται Ντουά για να ευλογηθεί και του βάζουν στο στόμα του, ελάχιστα, ισα ισα να γευτεί λίγο γλύκισμα (χουρμάδες η μέλι κτλ). Αυτά είναι εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά και γίνεται μετά την γέννα. {Δες Μπουχάρι, 5150 και Μούσλιμ, 2145}Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , , , ,

%d