Ερώτηση για την προσευχή Ντούχα

Ερώτηση:

Αχμαντ η Ντουχα προσευχή ποτε είναι και τι είναι??

Απάντηση:

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Η Ντούχα προσευχή είναι Σούννα εθελοντική και πραγματοποιείται αφού ανατείλει ο ήλιος. Υπάρχουν αρκετά αχαντίθ που τονίζουν την σημαντικότητα της. Ένα από αυτά είναι το αυθεντικό χαντίθ από τον Άμπου Χουράιρα ο οποίος είπε:

«Ο φίλος μου (ο Προφήτης) με συμβούλεψε τρία πράγματα και δεν θα τα αφήσω μέχρι να πεθάνω: Να νηστεύω τρεις ημέρες τον μήνα (εθελοντικά), να κάνω την Ντούχα προσευχή, και την προσευχή Ουίτρ πριν κοιμηθώ. {Μπουχάρι 1178, Μούσλιμ 1669}

Και ο Άμπου Σαήντ αφηγείται:

«Ο Προφήτης صلى الله عليه و سلم  συνήθιζε να εκτελεί την Ντούχα προσευχή τόσο τακτικά που νομίζαμε ότι ποτέ δεν θα διέκοπτε την συχνότητα της. Και άλλες φορές δεν την εκτελούσε σε σημείο που νομίζαμε ότι δεν θα την τηρούσε μετέπειτα» {Τιρμιδί 1172}

Η προσευχή Ντούχα είναι το λιγότερο δυο ράκαα και το περισσότερο οχτώ, αν και καταγράφεται σε ρήσεις ότι δεν υπάρχει όριο μέχρι πόσα ράκαα μπορεί να κάνει κάποιος. Τα δυο ράκαα καταγράφονται σε χαντίθ της συλλογής του Άμπου Νταούντ (1287). Τα οχτώ ράκαα στης συλλογής του Μπουχάρι (1103) και το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο, ως προς το πόσα μπορεί να κάνει κάποιος, καταγράφεται στη συλλογή του Μούσλιμ (1660).

Όπως είπαμε πραγματοποιείται αφού ανατείλει ο ήλιος. Συγκεκριμένα, ξεκινά από την στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η ανατολή και παραμένει σε ισχύει πριν μεσημεριάσει. Η καλύτερη ώρα είναι η πρωινή όταν ο ήλιος φαίνεται καθαρά και είναι ζεστός.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Άχμαντ Ελντίν Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , ,

%d