Ερώτηση για την ζελατίνη

Ερώτηση:

Διάβασα ότι η ζελατίνη παράγεται από χοιρινό κρέας και λίπος. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται σωστά;

Απάντηση:

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Η ζελατίνη δεν κρίνεται ως χοιρινό κρέας και λίπος μετά την επεξεργασία την οποία έχει δεχτεί. Κρίνουμε το προϊόν με βάση ότι είναι η σε ότι έχει μετατραπεί και όχι με βάση τι ήταν πριν την επεξεργασία του. Αυτό είναι γνωστό στους Φουκαχά (λόγιοι της Ισλαμικής νομολογίας) ως Ιστιχαάλα – الإسـتـحـالـة

Όταν λοιπόν κάτι αλλάζει ως προς το τι είναι (χαρακτηριστικά, είδος, μυρωδιά κτλ) από την στιγμή που έχει δεχτεί επεξεργασία/αλλαγή τότε αλλάζει και η νομολογία του.

Παράδειγμα: Η κοπριά η οποία χρησιμοποιείται ως λίπασμα σε ένα χώμα από το οποίο βγαίνουν πατάτες, λαχανικά και άλλα τρόφιμα. Δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με περιττώματα και ακαθαρσίες αλλά με υγιεινή καθαρή τροφή.  

Όταν λοιπόν κάτι αλλάζει σε κάτι διαφορετικό τότε η νομολογία του αλλάζει επίσης.

Τέλος να σημειώσουμε ότι επειδή επιτρέπεται να καταναλωθεί η ζελατίνη αυτό δεν σημαίνει ότι ένας Μουσουλμάνος μπορεί να την παράγει διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει να προμηθεύεται χοιρινό κρέας η λίπος και αυτό απαγορεύεται. Εκτός εάν την παράγει με νόμιμα τρόφιμα.

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι η ζελατίνη, αυτή κάθε αυτή, επιτρέπεται να καταναλωθεί και το μόνο εμπόδιο προς την κατανάλωση της θα ήταν σε περιπτώσεις οπου τα απαγορευμένα συστατικά (χοιρινό λίπος κτλ) δεν έχουν επεξεργαστεί κατάλληλα με αποτέλεσμα να βρίσκονται (φυσικά) στο προϊόν

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Πηγή: Η απάντηση αυτή βασίστηκε στην Φάτουα του Σεηχ Δρ. Μουχάμαντ Όμαρ Μπαζμούλ που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 2013

Άχμαντ Ελντίν

 

Ετικέτες:, , , ,

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρέσει σε %d bloggers: