Αγνωστικιστής ρωτάει: «Γιατί να πιστέψω στο Θεό»

Ερώτηση:

«Γιατί να πιστέψω στο θεό; Ποια είναι ή απόδειξη ότι υπάρχει και δεν είναι ένας αόρατος φίλος που έχει δημιουργήσει το ανθρώπινο μυαλό; Γιατί παραμένει αόρατος;»

Απάντηση: 

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Η καλύτερη απόδειξη είναι ο εαυτός σου. Ποιος σε έπλασε; Πως ήρθες στη ζωή; Από μόνος σου; Δημιουργήθηκες από το τίποτα; Το Κοράνι λέει: «Ή μήπως δημιουργήθηκαν από το τίποτε; ή μήπως οι ίδιοι είναι οι δημιουργοί; (του εαυτού τους;)» {Κοράνι 52:35}

Ούτε το τίποτα σε έφτιαξε η σε έφερε στην ύπαρξη ούτε ο ίδιος σου ο εαυτός. Το τιποτα δεν μπορεί να φέρει κάτι. Άρα ποιος; Αν πούμε (όπως λένε οι άθεοι) οτι η φύση ευθύνεται και μια σειρά από παράγοντες (φυσικούς) το προκαλούν, τότε αυτό είναι παραλογισμός. Διότι η φύση και οι παράγοντες δεν έχουν νοημοσύνη και ευφυΐα για να δημιουργήσουν κάτι σε σωστές αναλογίες, καθώς επίσης δεν μπορούν να φέρουν την αρμονία και την μαθηματική ακρίβεια (σε άνθρωπο και φύση). Χρειάζεται ένα Ον ευφυέστατο, παντοδύναμο, δημιουργικό που απαρτίζεται από τέλειες ιδιότητες, μη φυσικές, μη ανθρώπινες, μη περιορισμένες. Μπορεί ένας υπολογιστής από μόνος του να φτιάξει ένα πρόγραμμα; Κάποιος μπορεί να πει «ναι μπορεί» όμως όλοι γνωρίζουμε ότι ο ουσιαστικός προγραμματισμός προέρχεται από ένα ον με ευφυΐα, δημιουργικότητα και δυναμικότητα (άνθρωπος). Στην περίπτωση της φύσης και του ανθρώπου αυτός ο “προγραμματιστής” είναι ο Θεός, ένα Ον με θεϊκή ευφυΐα, δημιουργία, παντοδυναμία και σοφία. Είναι ο Ένας και ο Μοναδικός, ο μόνος άξιος λατρείας. Έστειλε τον λόγο του κατά διαστήματα στην ανθρωπότητα για να υπακούσει τις εντολές Του. Όποιος το κάνει θα είναι επιτυχημένος ενώ όποιος γυρίζει την πλάτη θα καταδικαστεί.

Γιατί δεν τον βλέπουμε; Διότι έτσι επιθυμεί. Εάν τον βλέπαμε δεν θα υπήρχε το νόημα της πίστης (και της ανταμοιβής αυτής). Εάν τον βλέπαμε δεν θα υπήρχε ο λόγος του αγώνα μεταξύ πίστης και απιστίας, του καλού και το κακού. Όλα θα ήταν αυτονόητα και αυταπόδειχτα. Αυτό όμως δεν έχει ουσία. Όταν βλέπουμε κάτι το πιστεύουμε όλοι. Όταν όμως δεν το βλέπουμε θα πιστέψει μόνο ο ποιοτικός. Τι ουσία θα έχει μια πίστη που απαρτίζεται μόνο από το οφθαλμοφανές (που πολλές φορές λειτουργεί προπαγανδιστικά); Ένας άλλος λόγος που ο Δημιουργός μας είναι αόρατος είναι γιατί δεν αρμόζει στο μεγαλείο του να είναι εντός της δημιουργίας του. Ο Δημιουργός δεν περιορίζεται από την δημιουργία και είναι εκτός από αυτήν. Ο Αδημιούργητος δεν είναι εντός της δημιουργίας. Ο Απεριόριστος δεν μπορεί να περιοριστεί από το περιορισμένο. Αυτές είναι βασικές δογματικές διδασκαλίες τις οποίες τις μελετάμε σε συγκεκριμένους κύκλους μαθημάτων.   

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Άχμαντ Μ. Ελντίν

Δείτε επίσης:Categories: atheism, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: