Ερώτηση: «Θέλω να τηρήσω το Ισλάμ αλλά δεν θέλω να πληγώσω τους γονείς μου»

Ερώτηση: 

Σου γράφω γιατί νιώθω οτι είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να με καταλάβει μιας και ζεις στην Ελλάδα και ξέρεις την νοοτροπία που επικρατεί στην χώρα. Μένω στο … και δεν γνωρίζω κανέναν Έλληνα μουσουλμάνο. Είμαι πολύ ευτυχισμένη με την επιλογή μου να ασπαστώ το ισλάμ και η πίστη μου γίνεται ολοένα και ισχυρότερη, υπάρχουν φορές όμως που απελπίζομαι γιατί νιώθω ότι δεν μπορώ να εκφράσω την πίστη μου έτσι όπως θα ήθελα κυρίως λόγω της οικογένειας μου. Δεν έχω πει στους γονείς μου ότι είμαι μουσουλμάνα, οι γονείς μου παρόλο που δεν είναι αυστηροί χριστιανοί ορθόδοξοι είναι πολυ παραδοσιακοί. Θεωρούν ότι η θρησκεία είναι μέλος της παράδοσης μας και νιώθω ότι δεν θα με αποδεχτούν αν τους πω την αλήθεια. Σύνέχεια μου λένε ότι πρέπει να παντρευτώ χριστιανό και όταν τους λέω ότι δεν πιστεύω στον χριστιανισμό και δεν θέλω να παντρευτώ χριστιανό εξοργίζονται.Όταν είπα στην …. μου οτι ασπάστηκα το ισλάμ αντέδρασε πάρα πολύ ασχημα, θεωρεί οτι μου έχει γίνει πλήση εγκεφάλου και επίσης μου είπε οτι αν ποτέ με δει με μαντήλα θα πεθάνει από το μαράζι της ή θα αυτοκτονήσει μπροστά μου. Βλέποντας την αντίδραση της δεν βρίσκω το κουράγιο να το πώ στους γονείς μου κυρίως επειδή η μαμά μου είναι …. και δεν θα ήθελα ποτέ να την πληγώσω. Από την άλλη θέλω πολύ να φορέσω την μαντήλα και παρόλο που μένω …. νιώθω πως δεν μπορώ να κάνω αυτό το βήμα αν δεν έχω πει την αλήθεια στους γονείς μου. Ξέρω ότι προτεραιότητα έχει ο Αλλάχ αλλά ξέρω πως οι γονείς μου θα νιώσουν ντροπή και απογοήτευση και δεν θέλω να πληγωθούν εξαιτίας μου γιατί πραγματικά ήταν και είναι πάντα δίπλα μου σε ότι και αν χρειαστώ. Δεν ξέρω τι να κάνω. BarakAllahu feek,

Απάντηση: 

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Για να τηρήσεις το Ισλάμ, καθώς πρέπει και όπως ορίζεται στην πίστη μας, δεν χρειάζεται απαραίτητα να το πεις σε κανέναν, εφόσον αυτό λειτουργεί ανασταλτικά. Από την άλλη, λες ότι αυτή η μυστικοπάθεια λειτουργεί ψυχοφθόρα για εσένα. Απολύτως κατανοητό. Όμως, οφείλεις να καταλάβεις αδελφή μου ότι δεν μπορείς να ευχαριστήσεις τον κάθε έναν, ακόμα και αν πρόκειται για τους πιο κοντινούς σου συγγενείς. Όπως σου είχα γράψει στο προηγούμενο μήνυμα, να τηρείς καλοσύνη και ευγένεια απέναντι στους γονείς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι προτεραιότητα θα δίνεις στα δικά τους συναισθήματα έναντι του Δημιουργού που σε έπλασε. Και Αλχάμντουλιλλα, το Ισλάμ βλέπεις πόσο δίκαιο είναι με τους γονείς και πως διδάσκει καλοσύνη και ευγένεια απέναντι τους. Όχι όμως να επιλεγούμε να ευχαριστήσουμε την δημιουργία (γονείς, φίλους, κτλ) ζημιώνοντας την σχέση μας με τον Δημιουργό και τις υποχρεώσεις που έχουμε.  Ποιος προτιμάς να νιώσει «άσχημα» για εσένα; Οι γονείς σου η Αυτός που σε έπλασε; Δεν μπορείς να τους έχεις όλους χαρούμενους.

Να θυμάσαι ότι την Ημέρα της Κρίσης ο άνθρωπος δεν θα ενδιαφέρεται για κανέναν παρά μονάχα θα αγωνιά για την σωτηρία του. Το Κοράνι περιγράφει ότι σε αυτήν την τρομερή ημέρα ο άνθρωπος θα πουλούσε ακόμα και το παιδί του για να λάβει σωτηρία. Την ημέρα εκείνη δεν θα σε λογαριάσουν οι γονείς σου αλλά Αυτός που σε έπλασε, ο Μόνος άξιος λατρείας, ο Αλλάχ. Γιαυτον λοιπόν αγωνιζόμαστε να είμαστε υπάκουοι οσο μπορούμε, αυτή είναι η ουσία της πίστης, αυτή είναι η ουσία της λατρείας προς Αυτόν. Εάν επιλέγουμε να υπάκουμε άλλους και να προτιμάμε να μην στενοχωρήσουμε άλλους, προκαλώντας εκπτώσεις στα πιστεύω μας και στις ανάλογες πράξεις που πρέπει να κάνουμε, τότε ίσως η πίστη ακόμα δεν έχει εισέρθει στην κάρδια μας και οφείλουμε να βιαστούμε να το διορθώσουμε.

Να μην φοβάσαι τι θα αισθανθούν οι γονεις σου αλλα να σε ενδιαφέρει τι θα πει ο Δημιουργός σου την Ημέρα της Κρίσης οταν θα σε κρίνει. Σαφώς και θα είσαι ευγενική και καλοσυνάτη, από εκει και πέρα όμως αν δεν τους αρέσει το γεγονός ότι είσαι Μουσουλμάνα αυτό δεν πρέπει να σε απασχολεί. Ο Αλλάχ είναι αυτός που ήταν ο πραγματικός Βοηθός σου, ο Αλλάχ έθεσε τους γονείς σου ως προστάτες σου, ο Αλλάχ ήταν αυτός που σε διευκόλυνε και Αυτός ήταν δίπλα σου. Γιαυτο να αποδώσεις ευγνωμοσύνη και υπακοή σε Αυτόν και να αντιστρέψεις τα συναισθήματα σου: δηλαδή να αγχώνεσαι αν θα δυσαρεστηθεί ο Αλλάχ μαζί σου, όχι οι γονείς σου, ειδάλλως λατρεύεις και έχεις σαν θεούς τους γονείς σου και όχι τον Αλλάχ.

Σε συμβουλεύω λοιπόν αδελφή μου να έχεις προτεραιότητα τον Αλλάχ, παντού, πάντα και σε κάθε περίπτωση και θα δεις πως ο Αλλάχ θα στα φέρει εύκολα. Εμπιστέψου τον Αλλάχ και αυτός θα σε προστατεύει. Ο Προφήτης είπε:

«Να είσαι επιμελής/προσεκτικός με τον Αλλάχ και Αυτός θα σε προστατέψει. Να είσαι επιμελής με τον Αλλάχ και θα τον βρεις μπροστά σου. Εαν ζητάς, τοτε ζήτα μόνο απο τον Αλλάχ. Εαν αναζητάς βοήθεια, τοτε ζήτα βοήθεια μόνο απο τον Αλλάχ. Εαν ολόκληρη η Ουμμα μαζευτεί να σε ωφελήσει τότε δεν θα σε ωφελήσει σε τίποτα, εκτός από αυτό που ήδη σου έχει γράψει ο Αλλάχ. Εάν ολόκληρη η Ούμμα μαζευτεί να σου κάνει κακό, τότε δεν θα σου κάνουν κακό εκτός απο αυτό που ήδη ο Αλλάχ εχει γράψει για εσένα. Οι πένες σηκώθηκαν και οι σελίδες στέγνωσαν» {Ατ τιρμιδι 2516 και ειναι Χασαν Σαχιχ οπως λέει ο ίδιος – και αλ Μουσναντ 2669}

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading