«Ασπάστηκα το Ισλάμ και θέλω να παντρευτώ Μουσουλμάνο αλλά οι γονείς μου δεν συμφωνούν»

Ερώτηση:

EImai mousoulmana 6 mines twra kai thelw na panreutw mousoulmano. stin diki mou periptosi, pou egw eimai mousoulmana kai oi gonois mou oxi, kai thelw na pantreutw enan mousoulmano kai ekini den theloun, mporw parol’auta na ton pantreutw? euxaristw

Απάντηση:

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Η Μουσουλμάνα γυναίκα για να παντρευτεί οφείλει να έχει την έγκριση του προστάτη της (ουαλί) ο οποίος θα την παντρέψει σε περίπτωση γάμου. Για να σταθεί κάποιος ως προστάτης (ουαλί) πρέπει να έχει όμοιο θρήσκευμα με την προστατευόμενη του, δηλαδή και οι δυο τους (ο προστάτης και η προστατευόμενη) να έχουν ίδιο θρήσκευμα. Ο προστάτης είναι ο πατέρας, αν δεν υπάρχει πατέρας είναι ο παππούς, αν δεν υπάρχει παππούς είναι τα αδέλφια (άνδρες), αν δεν υπάρχουν αδέλφια είναι οι θείοι, αν δεν υπάρχουν θείοι είναι τα ξαδέλφια (όλοι από μεριά του πατέρα).

Γιατί πρέπει να υπάρχει προστάτης; Πρώτον, διότι έτσι ορίζει η σούννα του Προφήτη μας ο οποίος είπε:

لاَ نِكَاحَ إِلاَّ بِوَلِيٍّ

«Δεν υπάρχει γάμος (είναι άκυρος) παρά μόνο (με την συγκατάθεση) του προστάτη (ουαλί)» {Άμπου Νταουντ, νο.2085 – Τιρμιδί, νο.1101

Δεύτερον, ο ουαλί είναι αυτός που οργανώνει τον γάμο της προστατευόμενης και κυρίως προστατεύει τα δικαιώματα της. Πολλές αδελφές μας σε μη Μουσουλμανικές χώρες και ιδιαίτερα οταν απευθύνονται σε τζαμιά και Ισλαμικά κέντρα για να γίνει ο γάμος τους αγνοούν τον κομβικό ρόλο του προστάτη τους. Ο προστάτης δεν είναι διακοσμητικός η τυπικός απλά και μόνο για να πραγματοποιηθεί ο γάμος, αλλά έχει ενεργό ρόλο στην προστασία και ιδιαίτερα στην διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας.

Στην περίπτωση σου (και σε κάθε παρόμοια περίπτωση) ο προστάτης σου δεν μπορεί να σταθεί ο πατέρας σου αλλά ο Μουσουλμάνος κυβερνήτης (το Μουσουλμανικό κράτος). Ο Αλλάμα Σάλιχ αλ Φαουζάν λέει: «Σε περίπτωση που είσαι σε μη Μουσουλμανική χώρα τότε ο προστάτης σου που θα σε παντρέψει είναι ο υπεύθυνος ενός Τζαμιού η ενός Ισλαμικού κέντρου»

Προτού όμως απευθυνθείς σε Ισλαμικό κέντρο η σε τζαμί για τον γάμο σου, οφείλεις να έχεις τα εξής στο μυαλό σου τα οποία είναι σημαντικά.

  • Να εξηγήσεις στους γονείς σου την επιλογή σου για το Ισλάμ με πρόθεση να τους κάνεις να καταλάβουν. Να έχεις ειλικρίνεια για χάρη του Αλλάχ στη συζήτηση μαζί τους και να εξαντλήσεις κάθε περιθώριο έχοντας υπομονή. Μην ξεχνάς την ευγένεια και την καλοσύνη προς αυτούς οποια στάση και αν κρατήσουν.
  • Για να γίνει αυτός ο γάμος πρέπει να είσαι Μουσουλμάνα η οποια τηρεί τις υποχρεώσεις της στο Ισλάμ (προσευχή 5 φορές την ημέρα, και γενικά να μην εγκαταλείπεις τις Ισλαμικές σου υποχρεώσεις).
  • Να προσέχεις να μην διαπράττεις αμαρτίες με αυτόν που επιθυμείς να παντρευτείς (ιδιωτικές συνομιλίες, να είστε μόνοι σας, κτλ).
  • Το άτομο που θέλεις να παντρεύεις πρέπει να είναι Μουσουλμάνος που τηρεί τις υποχρεώσεις του προς το Ισλάμ.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد  

Άχμαντ Μ.Ελντίν 
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί Σάλαφ ους Σάλιχ -αρ Ραχμάν

 



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading