Οι έννοιες Ιστιγφάρ (συγχώρεση) και Τάουμπα (μετάνοια)

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Λέει ο Ιμάμης Ίμπν ουλ Κάγιεμ:

Η λέξη «Ιστιγφάρ» σημαίνει το να αναζητάς συγχώρεση. Χωρίζεται σε δυο κατηγορίες και η σημασία της λέξης εξαρτάται με το αν είναι μόνη της (στην πρόταση) η αν συνοδεύεται με την λέξη «Τάουμπα» που σημαίνει μετάνοια.

Όταν η λέξη Ιστιγφάρ (συγχώρεση) βρίσκεται μόνη της στη πρόταση, ουσιαστικά σημαίνει και Τάουμπα (μετάνοια) – (ισχύει και το αντίθετο). Περικλείει δυο έννοιες: και την έννοια της συγχώρεσης και την έννοια της μετάνοιας. Συνεπώς, οι δυο λέξεις έχουν την ίδια σημασία και η κάθε μια φέρει το νόημα της άλλης όταν αναφέρονται ξεχωριστά και μεμονωμένα στην πρόταση.

Όταν όμως στη πρόταση οι λέξεις  Ιστιγφάρ και Τάουμπα βρίσκονται μαζί, τότε η κάθε λέξη αποκτά το δικό της νόημα. Το Ιστιγφάρ, σε αυτήν την περίπτωση, σημαίνει συγκεκριμένα το να αναζητάς συγχώρεση και προστασία από το κακό/αμαρτία που έπραξες στο παρελθόν. Τάουμπα σημαίνει το να επιστρέφεις στο σωστό μετανοιωμένος, εγκαταλείποντας το λάθος, αναζητώντας προστασία από τις συνέπιες που μπορεί να προκύψουν μελλοντικά από την αμαρτία που διέπραξες.

Ιστιγφάρ και Τάουμπα είναι δυο λέξεις που έχουν κοινή σημασία όταν  η κάθε λέξη αναφέρεται μόνη της στην πρόταση. Αλλά όταν χρησιμοποιούνται μαζί η κάθε λέξη αποκτά την δικιά της έννοια και σημασία.

Πηγή: Ίμπν ουλ Κάγιεμ, «Μαντάριτζ ας Σαλικίν», τόμος 1, σελ.308

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد  Categories: ΚΟΡΑΝΙ

Tags: , , , , ,

%d