Συνοψίζοντας τις Ισλαμικές υποχρεώσεις

Άχμαντ M.Ελντίν

 بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

 

Μπορεί ο χαρακτήρας του Μουσουλμάνου να συνοψιστεί σε μόλις 4 προτάσεις; Ο Λάηθ Ίμπν Σάαντ ανέφερε ότι ένας άνδρας κάποτε έγραψε στον Ίμπν Ούμαρ (τον υιό του Ούμαρ Ίμπν αλ Χατάμπ) και του ζήτησε να του συλλέξει τα πιο σημαντικά σημεία γνώσης. Έτσι λοιπόν ο Ίμπν Ούμαρ απάντησε:

«Η γνώση είναι απέραντη. Εάν όμως είσαι ικανός να:

1) Συναντήσεις τον Αλλάχ τον Ύψιστο με καθαρά χέρια, χωρίς αίμα, αθώων

2) Να αποφεύγεις να προσεγγίζεις την περιουσία (μικρή η μεγάλη) του συνανθρώπου σου 

3) Να περιορίζεις την γλώσσα σου από την τιμή των ανθρώπων

4) Να είσαι προσκολλημένος στην «Τζαμάα» (και μην χωρίζεσαι από τα ενάρετα αδέλφια σου και να απομακρύνεσαι απο τους αιρετικούς)

τότε να τα τηρήσεις με αυστηρότητα…

 (Σιαρ αλααμ αν Νουμπουλαα, τομος 3, σελ. 222)

Εξήγηση:

Η γνώση (σε θέματα Ισλαμικής συμπεριφοράς) δεν μπορεί να καταγραφεί σε μια πρόταση. Εάν όμως κάποιος μπορεί να θυμάται την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής (να μην χύνεται άδικα αίμα), την αποφυγή από τα χρήματα και τα υπάρχοντα του συνανθρώπου (γενικά να είμαστε δίκαιοι ως προς τα δικαιώματα των άλλων), τον έλεγχο για το τι λέμε, ιδιαίτερα όταν αφορά την τιμή των ανθρώπων. Και να είμαστε προσκολλημένοι με την «Τζαμάα» (η ομάδα αυτή που ακολουθεί το Κοράνι την Σούννα με την μεθοδολογία των πρώτων ενάρετων Μουσουλμάνων) και αποφεύγοντας τους αιρετικούς και τους πλανεμένους.

Κρατώντας αυτά τα παραπάνω σημαίνει ότι κρατάς ένα σημαντικό κομμάτι της γνώσης. Και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στο Ισλάμ γνώση είναι αυτό που μετατρέπεται σε πράξεις και όχι αυτό που μένει απλά στην θεωρία.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading