Η νηστεία της Ασούρα (10η Μουχάραμ – 1440/2018) – فضل صيام عاشوراء

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Όταν ο Προφήτης Μουχάμαντ (صلى الله عليه وسلم) έφτασε στην Μεδίνα, είδε τους Ιουδαίους να νηστεύουν την 10η ημέρα του μήνα Μουχάραμ και είπε:

«Έχω μεγαλύτερη ευθύνη και δικαίωμα να ακολουθήσω τον Μωυσή (ειρήνη σε αυτόν) από εσάς» (Μπουχάρι, νούμερο 1865)

Διαβάζουμε στο χαντίθ του Ίμπν Αμπαάς (رضي الله عنه‎) οπου η αυθεντικότητα του έχει εξακριβωθεί από τον Μπουχάρι και τον Μούσλιμ, αναφέρει ότι ο Προφήτης(صلى الله عليه وسلم) νήστεψε την ημέρα της Ασούρα και διέταξε η νηστεία να γίνεται σε αυτήν την ημέρα, και όταν ρωτήθηκε για την αρετή αυτής της ημέρας απάντησε:

«Προσδοκώ ότι ο Αλλάχ θα εξαλείψει της (μικρές) αμαρτίες του προηγούμενου έτους και του επόμενου έτους» (Μούσλιμ νούμερο 1162)

Ο Προφήτης Μουχάμαντ (صلى الله عليه وسلم) τόνισε ότι πρέπει η νηστεία αυτή να γίνει με διαφορετικό τρόπο από τους Ιουδαίους. Δηλαδή η νηστεία να γίνεται στην 10η του Μουχάραμ και μια μέρα πριν (στην 9η) η στην 10η και μια μέρα μετά (στην 11η). 

Η συναίνεση των λογίων είναι της γνώμης ότι είναι προτιμότερο η νηστεία της Ασούρα να γίνεται με νηστεία της 10ης και μιας μέρας πριν, της 9ης.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Πηγή: Από το βιβλίο «Φατάουα αρκάν-ουλ  Ισλάμ» τόμος 2, ερώτηση νούμερο 442, σελ. 676 του λόγιου Ιμπν Ουθαημήν.

ΣημείωσηΗ νηστεία της Ασούρα πέφτει Πέμπτη (20-9-2018). Άρα με βάση τα παραπάνω νηστεύουμε και μια μέρα πριν, δηλαδή και την Τετάρτη (19-9-2018). Σύνολο δυο μέρες: Τετάρτη και Πέμπτη που αντιστοιχεί στην 9η και την 10η Μουχάραμ. (για το έτος 2018)

 Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: