Οι παραβολές του Κορανίου: Η όραση και η ακοή – الأمثال في القرآن الكريم

Άχμαντ Μ.Ελντίν

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των παραβολών του Κορανίου από το βιβλίο الأمثال في القرآن الكريم (οι παραβολές στο ευγενές Κοράνι), γραμμένο από τον μεγάλο λόγιο και Ιμάμη, Ίμπν ουλ Κάγιεμ. Σε αυτήν την ανάρτηση θα δούμε το παράδειγμα που καταπιάνεται με δυο κατηγορίες ανθρώπων.

Λέει ο Ύψιστος:

مَثَلُ الْفَرِيقَيْنِ كَالْأَعْمَىٰ وَالْأَصَمِّ وَالْبَصِيرِ وَالسَّمِيعِ ۚ هَلْ يَسْتَوِيَانِ مَثَلًا ۚ أَفَلَا تَذَكَّرُونَ

«Το παράδειγμα των δύο ομάδων (ανθρώπων) μοιάζει με τη κατάσταση των τυφλών και των κουφών και με τη κατάσταση εκείνων που μπορούν να βλέπουν και ν’ ακούν. Μήπως είναι ίσοι μεταξύ τους; Δεν καταλαβαίνεται (δεν σκέπτεστε);» {Κοράνι 11:24}

Ο Αλλάχ ο Ύψιστος κάνει αναφορά στους άπιστους και τους χαρακτηρίζει ως τυφλούς και κουφούς. Έπειτα (στο προηγούμενο εδάφιο, στο 23) περιγράφει τους πιστούς με πίστη (ιμάν), ενάρετες πράξεις και ταπεινότητα προς τον Κύριο τους, δίνοντας έτσι έμφαση στο χαρακτηριστικό της λατρείας που τους διέπει.

Και ως προς την λατρεία, ο Ύψιστος έκανε δυο κατηγορίες ανθρώπων. Η μια είναι σαν τυφλή και κουφή, με την έννοια ότι η καρδιά τους είναι τυφλή στο να δούνε την αλήθεια, και η ακοή τους κουφή στο να ακούσουν την αλήθεια. Μοιάζουν με τον τυφλό, που αδυνατεί να διακρίνει και το πιο ξεκάθαρο πράγμα, όπως επίσης και η ακοή του είναι κουφή, οπου αδυνατεί να ακούσει και τον παραμικρό θόρυβο.

Η άλλη κατηγορία παρομοιάζεται με την ικανότητα της ακοής και της όρασης. Έχουν μια καρδιά που ακούει και βλέπει (καθοδηγημένη), όμοια σαν και αυτόν που βλέπει την παραμικρή λεπτομέρεια και ακούει τον παραμικρό θόρυβο.

Το εδάφιο αυτό περιλαμβάνει αυτές τις δυο αναλογίες και τα παραδείγματα. Έπειτα ακολουθεί η άρνηση και η ακύρωση της ισοδυναμίας αυτών των δυο ομάδων, όταν τίθεται το εύλογο ερώτημα «Μήπως είναι ίσοι μεταξύ τους;»

Πηγή: Αμθάλ φιλ Κουρ’άν αλ Καρίμ, σελ. 28-29

Δείτε περισσότερες παραβολές του Κορανίου εδώ

 والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبهCategories: ΚΟΡΑΝΙ

Tags: , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: