Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين
الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد
Ο Ιμάμης Ίμπν αλ Τζάουζι είπε:
«Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι οι καταστάσεις στο πέρασμα του χρόνου δεν παραμένουν συνεχώς ίδιες. Ο Αλλάχ ο Ύψιστος είπε:
وَتِلْكَ الْأَيَّامُ نُدَاوِلُهَا بَيْنَ النَّاسِ
«Και τέτοιες μέρες (είτε χασούρα είτε κέρδος – είτε νίκη είτε ήττα) δίνουμε σε όλο τον κόσμο» {Κοράνι 3:140}
Γιαυτο λοιπόν, υπάρχουν στιγμές ανάπτυξης και ευημερίας και άλλες στιγμές φτώχιας. Στιγμές τιμής και αξιοπρέπειας και άλλες στιγμές ταπείνωσης και εξευτελισμού. Στιγμές που οι γύρω σου, που σε στηρίζουν, αισθάνονται χαρά και άλλοι, που είναι εναντίον σου, χαίρονται όταν σου συμβεί κάποιο δυστύχημα.
Παρολαυτα όμως, ο αληθινά επιτυχημένος (χαρούμενος) άνθρωπος είναι αυτός που διατηρεί ένα συγκεκριμένο (σταθερό) χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις (θετικές η αρνητικές). Και αυτό το χαρακτηριστικό είναι η «τάκουα» (θεοσέβεια – θεοφοβία – όταν τηρείς τις εντολές του Αλλάχ και αποφεύγεις τις αμαρτίες και την ανυπακοή προς Αυτόν).
Όταν το άτομο τηρεί αυτό το χαρακτηριστικό, τον ενισχύει όταν βιώνει ανάπτυξη και ευημερία, του ανοίγει τις πόρτες της σταθερότητας όταν βιώνει φτώχια, του συμπληρώνει τις ευλογίες που έχει όταν βρίσκεται σε κατάσταση ευημερίας, και τον κρατάει όρθιο σε στιγμές δυσκολιών όταν δοκιμάζεται.
Όταν το άτομο διατηρεί αυτό το χαρακτηριστικό δεν πρόκειται να πάθει κακό με κανέναν τρόπο, ανεξάρτητα από τις καταστάσεις που είτε τον υποβαθμίζουν είτε τον εξυψώνουν, είτε τον ξεμπροστιάζουν είτε τον καλύπτουν, είτε βρίσκεται σε κατάσταση πείνας είτε σε κατάσταση επάρκειας. Και αυτό διότι όλες αυτές οι καταστάσεις, στην τελική, τερματίζονται και αλλάζουν.
Τηρώντας την τάκουα είναι το θεμέλιο της ασφάλειας. Η τάκουα είναι ένας φύλακας που δεν κοιμάται, παίρνει το άτομο από το χέρι όταν γλιστρά και τον βοηθάει να μένει μέσα στα όρια που έχει θέσει ο Αλλάχ.
Ο δυστυχής όμως, είναι αυτός που έχει εξαπατηθεί από τα αγαθά και την χαρά που λαμβάνει, ενώ αμελεί την τήρηση της τάκουα, μιας και αυτή η χαρά/απόλαυση στην τελική θα αλλάξει και θα τον αφήσει σε κατάσταση χασούρας.
Γιαυτο το λόγο, πρέπει να τηρείς την τάκουα σε κάθε περίσταση. Όταν το κάνεις αυτό, θα δεις ανακούφιση ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, και ευεξία (ευημερία) ακόμα και όταν είσαι άρρωστος. Αυτά είναι τα άμεσα πλεονεκτήματα όταν τηρείς την τάκουα, ενώ τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα είναι πασίγνωστα (παράδεισος κτλ)».
Πηγή: Σάιντ αλ Χαάτιρ, σελ.183
والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه
Categories: Μουσουλμάνοι
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.