Ίμπν ουλ Κάγιεμ: Ποιος είναι ο ελεύθερος; – الشخص الحرّ

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Η ανυπακοή (προς τον Αλλάχ) είναι η αιτία που είσαι αιχμάλωτος των κατωτάτων επιθυμιών. Το ανυπάκουο άτομο θα βρίσκεται πάντα σε αιχμαλωσία από το δαιμόνιο του. Είναι η φυλακή που προκαλεί τα πάθη και η συνεχόμενη τάση να ικανοποιείς τις (παράνομες) επιθυμίες. Πως είναι ένας αλυσοδεμένος κρατούμενος; Έτσι ακριβώς είναι και ο ανυπάκουος.

Ο κρατούμενος των επιθυμιών βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τον κρατούμενο των επίγειων θεμάτων. Ο πρώτος είναι αιχμάλωτος από τον χειρότερο εχθρό του, ενώ ο δεύτερος μπορεί να είναι κρατούμενος από κάποιον που τον νοιάζεται.

Πως λοιπόν είναι δυνατόν μια αιχμάλωτη καρδιά να περπατήσει το μονοπάτι προς τον Ύψιστο με τελικό προορισμό τον παράδεισο; Όταν η κάρδια είναι αιχμάλωτη δέχεται επίθεση από κάθε γωνία. Η επίθεση αυτή είναι ανάλογη (σε ισχύ) με τα δεσμά του κρατουμένου.

Η καρδιά παρομοιάζεται με το πτηνό. Αποφεύγει το κακό/βλάβη όταν πετάει ψηλά, ενώ όταν πετάει χαμηλά κινδυνεύει.

Έχουμε και την αυθεντική ρήση η οποία λέει «Ο σατανάς στέκεται ως λύκος για τον άνθρωπο». Έτσι όπως ένα απροστάτευτο πρόβατο είναι ευάλωτο στον κίνδυνο και αργά η γρήγορα θα το καταβροχθίσει ο λύκος, έτσι ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του ανθρώπου όταν δεν έχει προστασία από τον Κύριο του. Εφόσον δεν υπάρχει προστασία τότε είναι υποχρεωτική η καταστροφή του από τον προσωπικό του λύκο που τον κατασκοπεύει για να του επιτεθεί.

Και η καταστροφή αυτή δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα γίνει αντιληπτή από τον άνθρωπο, ειδικά και ιδιαίτερα όταν η καρδιά του έχει «μαυρίσει» και έχει χάσει κάθε ικανότητα διάκρισης μεταξύ σωστού και λάθους, ηθικού και ανήθικου, καλού και κακού. Η συνεχόμενη παρανομία, ανυπακοή και αμαρτία πολλές φορές αλλοιώνουν την ικανότητα της διάκρισης. Όπως λέει ο Ύψιστος στο Κοράνι:

 وَزَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ أَعْمَالَهُمْ فَصَدَّهُمْ عَنِ السَّبِيلِ وَكَانُوا مُسْتَبْصِرِينَ

«Και ο σατανάς έκανε τις (παράνομες) πράξεις τους να φαίνονται καλές και γοητευτικές προς αυτούς και τους παραπλάνησε από το ορθό μονοπάτι, παρότι είχαν εξυπνάδα/αντίληψη» {Κοράνι 29:38}

Και πως προστατεύεται ο άνθρωπος; Μέσω της «τάκουα» (θεοσέβειας – θεοφοβίας: να τηρείς το νόμιμο και να απομακρύνεσαι από το απαγορευμένο, έτσι όπως το ορίζει ο Αλλάχ ο Ύψιστος). Η τάκουα στέκεται ως ασπίδα και ως προστατευτικό κάλυμμα που προστατεύει τον άνθρωπο από τον προσωπικό του λύκο, καθώς επίσης στέκεται ως προστασία από την μεταθανάτια τιμωρία.

Έχεις δει πως το πρόβατο είναι προστατευμένο κάθε φορά που είναι κοντά στον βοσκό του; Είναι προστατευμένο από τον λύκο. Και κάθε φόρα που απομακρύνεται από τον βοσκό, τότε έρχεται κοντά στην καταστροφή. Ο λύκος αρπάζει μόνο το απρόσεκτο πρόβατο, αυτό που βόσκει μακριά.

Από αυτό μαθαίνουμε ότι κάθε φορά που η καρδιά βόσκει μακριά από τον Αλλάχ τον Ύψιστο τότε με μαθηματική ακρίβεια θα διαλυθεί (ακόμα και αν δεν το αντιληφθεί το άτομο). Και κάθε φορά που έρχεται κοντά στον Αλλάχ, απομακρύνεται από το κακό και την βλάβη.

Η απομάκρυνση από τον Αλλάχ έχει διάφορα επίπεδα και κατηγορίες. Κάποιες είναι χειρότερες συγκριτικά με άλλες. Όταν είσαι απόμακρος από τον Αλλάχ μέσω ανυπακοής είναι χειρότερο από το να είσαι απόμακρος με το να μην τον σκέπτεσαι (με δικρ). Και με το να είσαι απόμακρος από τον Αλλάχ με μπίντ’α (αίρεση, καινοτομίες στο δόγμα) είναι χειρότερο από την ανυπακοή. Και με το να είσαι απόμακρος από τον Αλλάχ μέσω πολυθεϊσμού (σίρκ) και υποκρισίας (νιφάκ) είναι το χειρότερο από όλα.

Το άρθρο βασίστηκε από τα κείμενα του μεγάλου ιμάμη και λόγιου Ίμπν ουλ Κάγιεμ, {αντ-αάου ουά νταάου, σελ. 120}

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading