Γονείς, νέοι Μουσουλμάνοι και προβλήματα: Ερωτήσεις – απαντήσεις – وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Πολλά αδέλφια μας, ιδιαίτερα οι νέοι που ασπάζονται το Ισλάμ, έχουν προβλήματα επικοινωνίας με τους γονείς τους. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε ορισμένες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι Μουσουλμάνοι με τους μη Μουσουλμάνους γονείς. Τι πρέπει να γνωρίζουμε σαν βασική αρχή, πως αντιμετωπίζουμε τους γονείς, πως εναρμονίζουμε την υπακοή προς τον Αλλάχ με τον σεβασμό προς τους γονείς (ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όταν έρχεται σε σύγκρουση αυτό που θέλουν οι γονείς και αυτό επιτάσσει η πίστη), τι συμβαίνει με μια νέα Μουσουλμάνα που επιθυμεί να παντρευτεί Μουσουλμάνο αλλά αντιμετωπίζει δυσκολίες με τους γονείς της;

Πρώτα οι υποχρεώσεις μας προς τον Αλλάχ, έπειτα ακολουθούν οι υποχρεώσεις μας προς τους γονείς

Ο Ύψιστος λέει στο Κοράνι:

لَّا تَجْعَلْ مَعَ اللَّهِ إِلَٰهًا آخَرَ فَتَقْعُدَ مَذْمُومًا مَّخْذُولًا

وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا ۚ إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا

وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُل رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا

«Μη παίρνεις μαζί με τον Αλλάχ άλλο αντικείμενο λατρείας (θεότητα), γιατί θα καθίσεις ντροπιασμένος και εγκαταλειμμένος. Ο Κύριος σου έχει θεσπίσει να μη λατρεύετε παρά μόνο Εκείνον και στους γονείς σας οφείλεται να είστε ευγενικοί. Αν ο ένας ή και οι δύο τους φθάσουν τη μεγάλη ηλικία κατά τη ζωή σου, μην πεις σ’ αυτούς λέξη στενοχώριας (μην είστε απότομοι) κι ούτε να τους αποδιώχνεις, αλλά ν’ απευθύνεσαι σ’ αυτούς με λόγια σεβασμού.  Και χαμήλωσε σ’ αυτούς τη φτερούγα της ταπεινοφροσύνης και να πεις: «Κύριε μου! Ευσπλαχνίσου τους (γονείς μου) καθώς μ’ έχουν αναθρέψει (με αγάπη) στην παιδική μου ηλικία».» {Κοράνι 17:22-24}

Εξήγηση:

Μη παίρνεις μαζί τον Αλλάχ άλλο αντικείμενο λατρείας (θεότητα), γιατί θα καθίσεις ντροπιασμένος και εγκαταλειμμένος

Κανένα πλάσμα από την δημιουργία δεν είναι άξιο για λατρεία και τίποτα από την κτίση δεν έχει δικαίωμα να συνεταιριστεί με τον Ύψιστο. Σε περίπτωση που ο άνθρωπος λατρέψει μαζί με τον Αλλάχ άλλον (δημιούργημα) τότε θα ντροπιαστεί και θα καταδικαστεί. Ο Ύψιστος έστειλε τους Προφήτες του με το μήνυμα του Μονοθεϊσμού (Λά ιλλάχα ίλα Αλλάχ – Δεν υπάρχει άξιος λατρείας, εκτός από τον Αλλάχ).

Ο Πολυθεϊσμός (Σίρκ) είναι το χειρότερο αμάρτημα που μπορεί να διαπράξει ο άνθρωπος. Ο κάτοχος αυτής της αμαρτίας, σε περίπτωση που φύγει από αυτήν την ζωή χωρίς να μετανοήσει, τότε θα εισέρθει στην Φωτιά της αιώνιας τιμωρίας και δεν πρόκειται να σωθεί.

Και το άτομο που είναι ένοχος για το έγκλημα του Πολυθεϊσμού, της ειδωλολατρίας και του παγανισμού πρόκειται να ντροπιαστεί με δυο τρόπους: 1) Στα θρησκευτικά του – Θεολογικά του και 2) στα επίγεια του θέματα. Στην πρώτη περίπτωση η θεολογία του περιέχει κακοδοξίες και πλάνες και στην δεύτερη περίπτωση έχει απομακρυνθεί από τον πραγματικό Κύριο του, με αποτέλεσμα να χάσει και τα επίγεια. Αυτό, διότι όποιος χτίζει μια σχέση αγάπης με κάποιον πέρα από τον Δημιουργό, τότε αργά η γρήγορα θα ντροπιαστεί και θα μείνει μόνος του. Κανένας από την κτίση δεν είναι σε θέση να του παρέχει φροντίδα και ωφέλεια, παρα μόνο με την άδεια του Υψίστου.

Αυτός όμως που πιστεύει στον Αλλάχ, δεν συνεταιρίζει μαζί του κανέναν και τίποτα, λατρεύει μόνο Αυτόν και υποτάσσεται σε Αυτόν, τότε καθοδηγείται σε όλες του τις υποθέσεις. 

Ο Κύριος σου έχει θεσπίσει να μη λατρεύετε παρά μόνο Εκείνον

Αφού ο Ύψιστος απαγόρεψε τον πολυθεϊσμό, έπειτα καλεί στον μονοθεϊσμό και συγκεκριμένα στο Ταουχίντ, λέγοντας ότι έχει ορίσει την λατρεία να αποδίδεται μονάχα σε Αυτόν και σε κανέναν άλλον. Κανένα πλάσμα, ζωντανό η νεκρό, δεν έχει δικαίωμα στο να λατρευτεί. Μόνο ο Δημιουργός ο Μοναδικός.

και στους γονείς σας οφείλεται να είστε ευγενικοί

Αφού διευκρίνισε το δικαίωμα Του, ορίζει τα δικαιώματα των γονιών, που είναι η ευγένεια και η καλοσύνη προς το πρόσωπο τους. Ευγένεια και καλοσύνη σε όλα τα επίπεδα, με λέξεις, πράξεις και συμπεριφορά ανάλογη.

Αν ο ένας ή και οι δύο τους φθάσουν τη μεγάλη ηλικία κατά τη ζωή σου, μην πεις σ’ αυτούς λέξη στενοχώριας (μην είστε απότομοι) κι ούτε να τους αποδιώχνεις, αλλά ν’ απευθύνεσαι σ’ αυτούς με λόγια σεβασμού

Όταν οι γονείς σου μεγαλώσουν (γεράσουν) να είσαι προσεκτικός μαζί τους. Μην τους στενοχωρήσεις, μην είσαι απότομος (έχε υπομονή μαζί τους όταν δεν καταλαβαίνουν κάτι). Μην τους αποδιώχνεις. Μην ξεστομίζεις λόγια στεναχώριας προς αυτούς, ούτε μια λέξη που μπορεί να τους στεναχωρήσει. Μην τους αφήσεις ούτε για ένα δευτερόλεπτο να υποφέρουν (συναισθηματικά η σωματικά). Μίλησε τους ευγενικά, όμορφα, γλυκά. Κάνε τους να χαρούν και να νιώθουν ευτυχισμένοι.

Και χαμήλωσε σ’ αυτούς τη φτερούγα της ταπεινοφροσύνης

Να είσαι ταπεινός μαζί τους και όχι αλαζόνας. Ευγενικός και αγαπητός προς αυτούς για χάρη του Αλλάχ του Υψίστου και όχι για χάρη να κερδίσεις κάτι από αυτούς.

και να πεις: «Κύριε μου! Ευσπλαχνίσου τους (γονείς μου) καθώς μ’ έχουν αναθρέψει (με αγάπη) στην παιδική μου ηλικία»

Και επικαλέσου τον Αλλάχ και προσευχήσου για τους γονείς σου και ζήτα γιαυτους έλεος από τον Ύψιστο επειδή σε μεγάλωσαν και σε ανέθρεψαν με αγάπη και φροντίδα

Ταφσίρ ας Σαάντι, τόμος 1, σελ. 461-462

Θέλω να τηρήσω το Ισλάμ, αλλά δεν θέλω να πληγώσω τους γονείς μου

Μια αδελφή μας μου είχε στείλει το εξής ερώτημα:

Σου γράφω γιατί νιώθω οτι είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να με καταλάβει μιας και ζεις στην Ελλάδα και ξέρεις την νοοτροπία που επικρατεί στην χώρα. Μένω στο … και δεν γνωρίζω κανέναν Έλληνα μουσουλμάνο. Είμαι πολύ ευτυχισμένη με την επιλογή μου να ασπαστώ το ισλάμ και η πίστη μου γίνεται ολοένα και ισχυρότερη, υπάρχουν φορές όμως που απελπίζομαι γιατί νιώθω ότι δεν μπορώ να εκφράσω την πίστη μου έτσι όπως θα ήθελα κυρίως λόγω της οικογένειας μου. Δεν έχω πει στους γονείς μου ότι είμαι μουσουλμάνα, οι γονείς μου παρόλο που δεν είναι αυστηροί χριστιανοί ορθόδοξοι είναι πολυ παραδοσιακοί. Θεωρούν ότι η θρησκεία είναι μέλος της παράδοσης μας και νιώθω ότι δεν θα με αποδεχτούν αν τους πω την αλήθεια. Σύνέχεια μου λένε ότι πρέπει να παντρευτώ χριστιανό και όταν τους λέω ότι δεν πιστεύω στον χριστιανισμό και δεν θέλω να παντρευτώ χριστιανό εξοργίζονται.Όταν είπα στην …. μου οτι ασπάστηκα το ισλάμ αντέδρασε πάρα πολύ ασχημα, θεωρεί οτι μου έχει γίνει πλήση εγκεφάλου και επίσης μου είπε οτι αν ποτέ με δει με μαντήλα θα πεθάνει από το μαράζι της ή θα αυτοκτονήσει μπροστά μου. Βλέποντας την αντίδραση της δεν βρίσκω το κουράγιο να το πώ στους γονείς μου κυρίως επειδή η μαμά μου είναι …. και δεν θα ήθελα ποτέ να την πληγώσω. Από την άλλη θέλω πολύ να φορέσω την μαντήλα και παρόλο που μένω …. νιώθω πως δεν μπορώ να κάνω αυτό το βήμα αν δεν έχω πει την αλήθεια στους γονείς μου. Ξέρω ότι προτεραιότητα έχει ο Αλλάχ αλλά ξέρω πως οι γονείς μου θα νιώσουν ντροπή και απογοήτευση και δεν θέλω να πληγωθούν εξαιτίας μου γιατί πραγματικά ήταν και είναι πάντα δίπλα μου σε ότι και αν χρειαστώ. Δεν ξέρω τι να κάνω. BarakAllahu feek,

Απάντηση: 

Για να τηρήσεις το Ισλάμ, καθώς πρέπει και όπως ορίζεται στην πίστη μας, δεν χρειάζεται απαραίτητα να το πεις σε κανέναν, εφόσον αυτό λειτουργεί ανασταλτικά. Από την άλλη, λες ότι αυτή η μυστικοπάθεια λειτουργεί ψυχοφθόρα για εσένα. Απολύτως κατανοητό. Όμως, οφείλεις να καταλάβεις αδελφή μου ότι δεν μπορείς να ευχαριστήσεις τον κάθε έναν, ακόμα και αν πρόκειται για τους πιο κοντινούς σου συγγενείς. Όπως σου είχα γράψει στο προηγούμενο μήνυμα, να τηρείς καλοσύνη και ευγένεια απέναντι στους γονείς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι προτεραιότητα θα δίνεις στα δικά τους συναισθήματα έναντι του Δημιουργού που σε έπλασε. Και Αλχάμντουλιλλα, το Ισλάμ βλέπεις πόσο δίκαιο είναι με τους γονείς και πως διδάσκει καλοσύνη και ευγένεια απέναντι τους. Όχι όμως να επιλεγούμε να ευχαριστήσουμε την δημιουργία (γονείς, φίλους, κτλ) ζημιώνοντας την σχέση μας με τον Δημιουργό και τις υποχρεώσεις που έχουμε.  Ποιος προτιμάς να νιώσει «άσχημα» για εσένα; Οι γονείς σου η Αυτός που σε έπλασε; Δεν μπορείς να τους έχεις όλους χαρούμενους.

Να θυμάσαι ότι την Ημέρα της Κρίσης ο άνθρωπος δεν θα ενδιαφέρεται για κανέναν παρά μονάχα θα αγωνιά για την σωτηρία του. Το Κοράνι περιγράφει ότι σε αυτήν την τρομερή ημέρα ο άνθρωπος θα πουλούσε ακόμα και το παιδί του για να λάβει σωτηρία. Την ημέρα εκείνη δεν θα σε λογαριάσουν οι γονείς σου αλλά Αυτός που σε έπλασε, ο Μόνος άξιος λατρείας, ο Αλλάχ. Γιαυτον λοιπόν αγωνιζόμαστε να είμαστε υπάκουοι οσο μπορούμε, αυτή είναι η ουσία της πίστης, αυτή είναι η ουσία της λατρείας προς Αυτόν. Εάν επιλέγουμε να υπάκουμε άλλους και να προτιμάμε να μην στενοχωρήσουμε άλλους, προκαλώντας εκπτώσεις στα πιστεύω μας και στις ανάλογες πράξεις που πρέπει να κάνουμε, τότε ίσως η πίστη ακόμα δεν έχει εισέρθει στην κάρδια μας και οφείλουμε να βιαστούμε να το διορθώσουμε.

Να μην φοβάσαι τι θα αισθανθούν οι γονεις σου αλλα να σε ενδιαφέρει τι θα πει ο Δημιουργός σου την Ημέρα της Κρίσης οταν θα σε κρίνει. Σαφώς και θα είσαι ευγενική και καλοσυνάτη, από εκει και πέρα όμως αν δεν τους αρέσει το γεγονός ότι είσαι Μουσουλμάνα αυτό δεν πρέπει να σε απασχολεί. Ο Αλλάχ είναι αυτός που ήταν ο πραγματικός Βοηθός σου, ο Αλλάχ έθεσε τους γονείς σου ως προστάτες σου, ο Αλλάχ ήταν αυτός που σε διευκόλυνε και Αυτός ήταν δίπλα σου. Γιαυτο να αποδώσεις ευγνωμοσύνη και υπακοή σε Αυτόν και να αντιστρέψεις τα συναισθήματα σου: δηλαδή να αγχώνεσαι αν θα δυσαρεστηθεί ο Αλλάχ μαζί σου, όχι οι γονείς σου, ειδάλλως λατρεύεις και έχεις σαν θεούς τους γονείς σου και όχι τον Αλλάχ.

Σε συμβουλεύω λοιπόν αδελφή μου να έχεις προτεραιότητα τον Αλλάχ, παντού, πάντα και σε κάθε περίπτωση και θα δεις πως ο Αλλάχ θα στα φέρει εύκολα. Εμπιστέψου τον Αλλάχ και αυτός θα σε προστατεύει. Ο Προφήτης είπε:

«Να είσαι επιμελής/προσεκτικός με τον Αλλάχ και Αυτός θα σε προστατέψει. Να είσαι επιμελής με τον Αλλάχ και θα τον βρεις μπροστά σου. Εαν ζητάς, τοτε ζήτα μόνο απο τον Αλλάχ. Εαν αναζητάς βοήθεια, τοτε ζήτα βοήθεια μόνο απο τον Αλλάχ. Εαν ολόκληρη η Ουμμα μαζευτεί να σε ωφελήσει τότε δεν θα σε ωφελήσει σε τίποτα, εκτός από αυτό που ήδη σου έχει γράψει ο Αλλάχ. Εάν ολόκληρη η Ούμμα μαζευτεί να σου κάνει κακό, τότε δεν θα σου κάνουν κακό εκτός απο αυτό που ήδη ο Αλλάχ εχει γράψει για εσένα. Οι πένες σηκώθηκαν και οι σελίδες στέγνωσαν» {Ατ τιρμιδι 2516 και ειναι Χασαν Σαχιχ οπως λέει ο ίδιος – και αλ Μουσναντ 2669}

Νέοι στο Ισλάμ και μη Μουσουλμάνοι γονείς

Τα άτομα που ασπάζονται το Ισλάμ, πολλές φορές, αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες με τους γονείς τους και γενικά με το συγγενικό περίγυρο. Η κατάσταση για ορισμένα αδέλφια μας μπορεί να φτάσει στον διωγμό, ακόμα και στην βία εναντίον τους.

Παρόλαυτα, η συμπεριφορά με τους γονείς μας πρέπει να είναι άψογη, όπως διατάζει ο Κύριος μας, ακόμα και αν είναι μη Μουσουλμάνοι. Μόνο σε μια περίπτωση τους παρακούμε: Όταν με τον έναν η τον άλλον τρόπο μας κάνουν η μας καλούν στο να παρακούσουμε τον Δημιουργό μας. Ο Ύψιστος λέει:

وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حُسْنًا ۖ وَإِن جَاهَدَاكَ لِتُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا ۚ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

«Και συστήσαμε στον άνθρωπο την καλοσύνη στους γονείς του. Αν όμως προσπαθούν, (αγωνίζονται) (οποιοσδήποτε απ’ αυτούς) να σ’ (αναγκάσει) να Με κάνεις συνέταιρο (στη λατρεία), με κάτι που δεν έχεις γι αυτό καμιά γνώση, (τότε) μην τους υπακούσεις. (Όλοι) σ’ Εμένα επιστρέφετε, και (τότε) θα σας ειδοποιήσουμε για ό,τι κάνατε πραγματικά.» {Κοράνι: 29:8}

Διαβάζουμε επίσης:

وَإِن جَاهَدَاكَ عَلَىٰ أَن تُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا ۖ وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفًا ۖ وَاتَّبِعْ سَبِيلَ مَنْ أَنَابَ إِلَيَّ ۚ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

«Αν όμως προσπαθήσουν μ’ όλη τους την δύναμη να Με ενώσεις στη λατρεία με κάτι που δεν έχεις γνώση, (τότε) μην τους υπακούεις. Κράτησε τη συντροφιά μαζί τους, σ’ αυτό τον κόσμο, δίκαια (και με καλοσύνη) κι ακολούθησε το δρόμο εκείνων που κατευθύνονται σ’ Εμένα (με αγάπη). Έπειτα σ’ Εμένα (εξ άλλου) όλοι θα επιστρέψετε, και (τότε) θα σας πώ την αλήθεια (και το νόημα) για όλα που κάνατε».» {Κοράνι 31:15}

Όπως βλέπουμε και από τα Κορανικά χωρία, ο Ύψιστος καλεί στην καλοσύνη και στην ευγένεια προς τους γονείς, ακόμα και αν προσπαθούν να μας οδηγήσουν στην πλάνη. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο πιστός δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, σε περίπτωση που αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές για λογαριασμό της πίστης του.

Ο νέος Μουσουλμάνος δεν χρειάζεται να μπαίνει στην διαδικασία του τσακωμού. Πρέπει να είναι απολύτως ήρεμος και να μην προκαλεί εντάσεις και λογομαχίες. Να προσπαθεί, ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνει, να εξηγεί την επιλογή του με καλοσυνάτο τρόπο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αποφεύγει τυχόν συγκρούσεις που θα καταλήξουν στην διακοπή των επαφών με τους γονείς και τους κοντινούς συγγενείς. Στο Ισλάμ απαγορεύεται η διακοπή επαφών με τους συγγενείς μιας και θεωρείται μεγάλο αμάρτημα. Συνεπώς, ο πιστός κρατά επαφές, ακόμα και αν τον αδικούν και ταυτόχρονα ασφαλίζει τον εαυτό του από αρνητικές συγκρούσεις που ζημιώνουν την ψυχολογία του.

Ο Προφήτης Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم ρωτήθηκε αν πρέπει να κρατηθούν οι δεσμοί συγγένειας μεταξύ πιστών παιδιών και μη Μουσουλμάνων γονιών είπε: «ναι, κρατά τους δεσμούς συγγένειας» {Μπουχάρι, 2477 και Μούσλιμ,1003}

Πολλά αδέλφια μας που ασπάζονται το Ισλάμ πολλές φορές αποκρύπτουν την επιλογή τους λόγω φόβου. Μια τέτοια κίνηση και νοοτροπία δεν συνιστάται για διάφορους λόγους: Πρώτον, ο πιστός δεν φοβάται κανέναν παρα μονάχα τον Αλλάχ και αυτό είναι από τα θεμέλια της μονοθεϊστικής πίστης του Ισλάμ. Δεύτερον, είναι ψυχοφθόρο να κρύβεις κάτι το οποιο πιστεύεις και ορίζει τον τρόπο ζωής σου. Τρίτον, κρύβεις κάτι το οποιο μπορεί να ωφελήσει και άλλους γύρω σου. Η μια περίπτωση που επιτρέπεται για κάποιον να κρύψει την πίστη του, είναι διότι φοβάται για την σωματική του ακεραιότητα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει άλλος έγκυρος λόγος που να δικαιολογεί μια τέτοια συμπεριφορά, η οποία από μόνη της είναι κουραστική.

Ο νέος Μουσουλμάνος πρέπει να στέκεται ως παράδειγμα προς τους γονείς του και να δείξει πως η καινούρια του πίστη τον έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με τις συγκρούσεις και τις λογομαχίες αλλά με την υπομονή και την καλοσύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο γιος/κόρη συμβιβάζονται με αμαρτίες και με καταστάσεις που απαγορεύονται στο Ισλάμ, αλλά τα αντιμετωπίζει ήπια και χωρίς εντάσεις.

Τέλος, τα αδέλφια μας που είναι καινούργιοι Μουσουλμάνοι, να μην ξεχνάνε να κάνουν ντουά (επίκληση στον Αλλάχ) συνεχόμενα. Να επικαλούνται τον Ύψιστο να τους διευκολύνει και να τους σταθεροποιήσει με πίστη, κουράγιο και υπομονή.

Θέλω να παντρευτώ Μουσουλμάνο, αλλά οι γονείς μου δεν συμφωνούν

Ένα συχνό ερώτημα που λαμβάνουμε λέει: 

EImai mousoulmana 6 mines twra kai thelw na panreutw mousoulmano. stin diki mou periptosi, pou egw eimai mousoulmana kai oi gonois mou oxi, kai thelw na pantreutw enan mousoulmano kai ekini den theloun, mporw parol’auta na ton pantreutw? euxaristw

Η Μουσουλμάνα γυναίκα για να παντρευτεί οφείλει να έχει την έγκριση του προστάτη της (ουαλί) ο οποίος θα την παντρέψει σε περίπτωση γάμου. Για να σταθεί κάποιος ως προστάτης (ουαλί) πρέπει να έχει όμοιο θρήσκευμα με την προστατευόμενη του, δηλαδή και οι δυο τους (ο προστάτης και η προστατευόμενη) να έχουν ίδιο θρήσκευμα. Ο προστάτης είναι ο πατέρας, αν δεν υπάρχει πατέρας είναι ο παππούς, αν δεν υπάρχει παππούς είναι τα αδέλφια (άνδρες), αν δεν υπάρχουν αδέλφια είναι οι θείοι, αν δεν υπάρχουν θείοι είναι τα ξαδέλφια (όλοι από μεριά του πατέρα).

Γιατί πρέπει να υπάρχει προστάτης; Πρώτον, διότι έτσι ορίζει η σούννα του Προφήτη μας ο οποίος είπε:

لاَ نِكَاحَ إِلاَّ بِوَلِيٍّ

«Δεν υπάρχει γάμος (είναι άκυρος) παρά μόνο (με την συγκατάθεση) του προστάτη (ουαλί)» {Άμπου Νταουντ, νο.2085 – Τιρμιδί, νο.1101

Δεύτερον, ο ουαλί είναι αυτός που οργανώνει τον γάμο της προστατευόμενης και κυρίως προστατεύει τα δικαιώματα της. Πολλές αδελφές μας σε μη Μουσουλμανικές χώρες και ιδιαίτερα οταν απευθύνονται σε τζαμιά και Ισλαμικά κέντρα για να γίνει ο γάμος τους αγνοούν τον κομβικό ρόλο του προστάτη τους. Ο προστάτης δεν είναι διακοσμητικός η τυπικός απλά και μόνο για να πραγματοποιηθεί ο γάμος, αλλά έχει ενεργό ρόλο στην προστασία και ιδιαίτερα στην διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας.

Στην περίπτωση σου (και σε κάθε παρόμοια περίπτωση) ο προστάτης σου δεν μπορεί να σταθεί ο πατέρας σου αλλά ο Μουσουλμάνος κυβερνήτης (το Μουσουλμανικό κράτος). Ο Αλλάμα Σάλιχ αλ Φαουζάν λέει: «Σε περίπτωση που είσαι σε μη Μουσουλμανική χώρα τότε ο προστάτης σου που θα σε παντρέψει είναι ο υπεύθυνος ενός Τζαμιού η ενός Ισλαμικού κέντρου»

Προτού όμως απευθυνθείς σε Ισλαμικό κέντρο η σε τζαμί για τον γάμο σου, οφείλεις να έχεις τα εξής στο μυαλό σου τα οποία είναι σημαντικά.

  • Να εξηγήσεις στους γονείς σου την επιλογή σου για το Ισλάμ με πρόθεση να τους κάνεις να καταλάβουν. Να έχεις ειλικρίνεια για χάρη του Αλλάχ στη συζήτηση μαζί τους και να εξαντλήσεις κάθε περιθώριο έχοντας υπομονή. Μην ξεχνάς την ευγένεια και την καλοσύνη προς αυτούς οποια στάση και αν κρατήσουν.
  • Για να γίνει αυτός ο γάμος πρέπει να είσαι Μουσουλμάνα η οποια τηρεί τις υποχρεώσεις της στο Ισλάμ (προσευχή 5 φορές την ημέρα, και γενικά να μην εγκαταλείπεις τις Ισλαμικές σου υποχρεώσεις).
  • Να προσέχεις να μην διαπράττεις αμαρτίες με αυτόν που επιθυμείς να παντρευτείς (ιδιωτικές συνομιλίες, να είστε μόνοι σας, κτλ).
  • Το άτομο που θέλεις να παντρεύεις πρέπει να είναι Μουσουλμάνος που τηρεί τις υποχρεώσεις του προς το Ισλάμ.

Εξετάσαμε ορισμένους προβληματισμούς και σαφώς όχι όλους. Θα προσπαθήσω να ενημερώνω το συγκεκριμένο άρθρο με περισσότερες αναφορές, ερωτήσεις και απαντήσεις, ιν σαα Αλλάχ. Είθε ο Ύψιστος να προστατεύει τα αδέλφια μας και να τους διευκολύνει κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουν.

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه

 



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading