Ισλαμικοί τίτλοι σπουδών και οι λεγόμενες συστάσεις (ταζκιάτ) – لا بد من العلم والفقه في دين الله

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد 

Τα διπλώματα, οι τίτλοι σπουδών όπως και οι συστάσεις (ταζκιάτ) σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν την γνώση ενός ατόμου για την θρησκεία. Για την ακρίβεια, πόσοι και πόσοι οπαδοί αίρεσης, απιστίας και πλάνης έχουν συστάσεις (ταζκιάτ), απολυτήρια μεγάλων πανεπιστημίων και αμέτρητες περγαμηνές και όταν τους ακούς να μιλάνε για την ακίντα (δόγμα), το μάνχατζ (μεθοδολογία), το φίκχ (νομολογία), τα ουσούλ (βασικές αρχές), επιδεικνύουν την αδαημοσύνη τους;

Σαφώς και οφείλουμε να επιδιώκουμε την ακαδημαϊκή επιμόρφωση, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι πραγματικός λόγιος της θρησκείας.   

Ρωτήθηκε ο μεγάλος και σπουδαίος λόγιος Αλλάμα Σέηχ Σάλιχ αλ Φαουζάν:

 هل يكفي لمن أراد تعليم الناس أمور دينهم , هل يكفي أن يحمل شهادة جامعية , أم لا بد له من تزكيات العلماء

«Είναι αρκετό για ένα άτομο, που επιθυμεί να διδάξει την θρησκεία στους ανθρώπους, είναι αρκετό να κατέχει τίτλο σπουδών από πανεπιστήμιο η πρέπει να έχει συστάσεις (ταζκιάτ) από λόγιους;»

Απάντηση:

لا بد من العلم …ما كل من حمل شهادة يصير عالم ، لا بد من العلم والفقه في دين الله … والشهادة ما تدل على العلم ! قد يحملها وهو أجهل الناس ! وقد لا يكون عنده شهادة وهو من أعلم الناس … هل الشيخ ابن باز معه شهادة؟!! هل الشيخ ابن إبراهيم؟! هل الشيخ ابن حميد ! هل هم معهم شهادات ! ومع هذا هم أئمة هذا الوقت فالكلام على وجود العلم في الإنسان والفقه في الإنسان … لا على شهاداته ولا على تزكياته ما يعتبر هذا ! … والواقع يكشف الشخص : إذا جاءت قضية أو حدثت ملمة تبين العالم من المتعالم والجاهل. نعم

«Το ζητούμενο είναι η γνώση. Όχι επειδή κάποιος έχει στην κατοχή του ένα πιστοποιητικό (γνώσης, δίπλωμα, απολυτήριο) σημαίνει απαραίτητα ότι γίνεται λόγιος (μέσα από το χαρτί). Η γνώση είναι το σημαντικό και η κατανόηση (φίκχ) της θρησκείας του Αλλάχ.

Το πιστοποιητικό (δίπλωμα σπουδών) δεν υποδηλώνει γνώση. Ένα άτομο μπορεί να έχει στην κατοχή του τίτλο σπουδών και ταυτόχρονα να είναι ο πιο αδαής από τους ανθρώπους. Και μπορεί να μην έχει τίτλο σπουδών και να είναι ο πιο γνώστης από τους ανθρώπους.

Μήπως είχε τίτλο σπουδών ο Σέηχ Ιμπν Μπάζ η Σέηχ Ιμπν Χουμάιντ; Παρολαυτα ήταν ηγέτες ως Ιμάμηδες στην εποχή τους. Συνεπώς η ουσία είναι η γνώση που έχει ένα άτομο και η κατανόηση (της θρησκείας). Δεν έχει να κάνει με τα διπλώματα ούτε με τις συστάσεις (ταζκιάτ). Δεν δίνεται σημασία σε αυτά.

Και η πραγματικότητα θα αποκαλύψει το άτομο (αν έχει γνώση η όχι).  Όταν ένα ζήτημα προκύψει η όταν μια συμφορά προκύψει, τότε ο αληθινός λόγιος θα γίνει φανερός από τον ψευτο λόγιο (και τους ψευτο μαθητές γνώσης, και ψευτο ντουάτ) και τους αδαείς»

Σημείωση – διευκρίνηση: Σε καμία περίπτωση ο Σέηχ δεν ενθαρρύνει την μελέτη της θρησκείας εκτός των Ισλαμικών πανεπιστημίων. Ούτε αυτή η δήλωση του Σέηχ υποστηρίζει την ατομική μελέτη με βιβλία (μόνο) δίχως την καθοδήγηση ενός λόγιου η γνώστη. Η τοποθέτηση θέλει να τονίσει ότι ο τίτλος σπουδών από μόνος του είναι άχρηστος όταν δεν υπάρχει γνώση και κατανόηση της πίστης από το άτομο, η ακόμα χειρότερα όταν η γνώση που έμαθε έρχεται σε αντίφαση με τις πράξεις του. Επιπλέον, αναιρεί και ένα σύγχρονο φαινόμενο που θέλει πολλούς να καυχιούνται για τις συστάσεις (ταζκιάτ) που έχουν από τους Ουλεμά. Η τάζκια από μόνη της είναι άχρηστη όταν το άτομο εναντιώνεται στα βασικά θεμέλια της θρησκείας και της μεθοδολογίας της (μάνχατζ), όταν πράττει αίρεση και είναι οπαδός πλάνης. Και δυστυχώς είμαστε γεμάτοι από άτομα με τάζκια οι οποίοι έχουν φέρει τεράστια φίτνα (αναταραχές) στο χώρο της ντάουα με τον εξτρεμισμό τους (η μια κατηγορία ατόμων) η τον συμβιβασμό τους (ταμηή) από την άλλη (η δεύτερη κατηγορία ατόμων).

Αυτό που μετράει και έχει ουσία είναι η γνώση. Και γνώση της πίστης είναι τα λεγόμενα του Αλλάχ (Κοράνι) και η παράδοση του Προφήτη صلى الله عليه و سلم του (Σούννα) και η κατανόηση των μαθητών του Προφήτη.

Συνιστάται ο αναγνώστης να διαβάσει και το άρθρο για τους διάφορους κομπογιαννίτες της θρησκείας και τις πραγματικές πηγές γνώσης για την θρησκεία. -> Οι κομπογιαννίτες της θρησκείας – بيان العلم والعلماء والفقه والفقهاء، وبيان من تشبه بهم وليس منهم

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog


Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,