Η γη είναι επίπεδη κατά το Κοράνι η την Βίβλο;

Άχμαντ Ελντίν

Παρουσιάζουν ορισμένα χωρία του Κορανίου και προσπαθούν μέσα από αυτά οι ταλαίπωροι να «αποδείξουν» ότι το Κοράνι περιγράφει το σχήμα της γης ως επίπεδο. Λένε:

«Ας δούμε ένα από τα πολύ επιστημονικά διδάγματα του Κορανίου, σύμφωνα με το οποίο η γη δεν είναι σφαιρική, και οι φωτογραφίες από το διάστημα μας δείχνουν ψέματα: Κοράνιο 13:3 Είναι αυτός που άπλωσε τη γη ευθεία προς μία κατεύθυνση
Κοράνιο 20:53 Αυτός που έχει κάνει για σας τη γη σαν χαλί που απλώνεται
Κοράνιο 88:20 Και τη γη – πώς απλώθηκε;Τα δυο πρώτα εδάφια είναι σαφή. Ο Αλλάχ άπλωσε τη γη ευθεία σε μια κατεύθυνση, σαν χαλί που απλώνεται
»

Ο Κορανικος στίχος 13:3 πουθενά δεν λέει «προς μια κατεύθυνση». Όχι ότι αυτό δείχνει η αναιρεί τίποτα, απλά παρουσιάζει τις προσθαφαιρέσεις που κάνουν οι επικριτές αυτοί. Το να λέει «άπλωσε την γη» δεν σημαίνει ότι είναι επίπεδο το σχήμα του πλανήτη μας. Το χωρίο αναφέρει, όπως και τα υπόλοιπα, την επιφάνεια της γης που περπατάμε και όπως εμείς την αντικρίζουμε και την αισθανόμαστε. Αυτή είναι απλωμένη. Και αυτό το άπλωμα κάλλιστα μπορεί να είναι πάνω σε ένα σφαιρικό σχήμα όπως είναι ο πλανήτης μας.

Ο στίχος 13:3 το δείχνει αυτό και στα συμφραζόμενα του, τα οποία σκοπίμως δεν τα παρέθεσε ο επικριτής, διότι ξεκάθαρα αναφέρεται στην επιφάνεια της γης που βλέπουμε και όχι στο σχήμα του πλανήτη. Λέει το χωρίο:

«Κι Εκείνος είναι που άπλωσε τη γη, κι έκανε σ’ αυτή τα βουνά (να στέκονται στερεά) και τα ποτάμια…» (Κοράνι 13:3)

Ο στίχος 20:53 που λέει ότι η γη είναι σαν χαλί που απλώνεται ( μερικές μεταφράσεις δεν έχουν την λέξη «χαλί» αλλά διάφορες άλλες που τονίζουν μια στρωμένη-απλωμένη επιφάνεια) δεν δείχνει πάλι ότι ο ίδιος ο πλανήτης έχει σχήμα επίπεδο αλλά η επιφάνεια του όπως την αντικρίζουμε εμείς. Και όντως έτσι την βλέπουμε. Από την άλλη ένα χαλί η σκέπασμα ( όπως είναι η σωστή μετάφραση της αραβικής λέξης) μπορεί να απλωθεί πάνω σε ένα μεγάλο σφαιρικό σχήμα.

Ο στίχος 88:20 αποδεικνύει ότι το σχήμα αυτό, που φαίνεται επίπεδο, στην ουσία είναι μονό όπως φαίνεται στον άνθρωπο και όχι πως είναι πραγματικά το σχήμα του πλανήτη. Αυτό γιατί τα συμφραζόμενα του 88:20 αρχίζουν από τον στίχο 17 και όχι από το 20 όπου λέει «Μα δεν βλέπουν».

Έπειτα ο επικριτής αναφέρει μια γνώμη από το tafsir Jalalayn. Λέει:

«Ας δούμε την εξήγηση του στίχου από το Tafsir al-Jalalayn (η μετάφρασή του στα ελληνικά) Και τη γη, πώς απλώθηκε επίπεδη; Και, επομένως, να συναγάγεται από αυτό η δύναμη του Θεού, ας είναι υπερυψωμένος Αυτός, και η Μοναδικότητά Του; Η αρχή με την [αναφορά στις] καμήλες (στο στίχο 88:17) είναι επειδή αυτές είναι πιο κοντά σε επαφή με αυτό [τη γη] από οποιοδήποτε άλλο [ζώο]. Όσο για τα λόγια του «sutihat», «την άπλωσε επίπεδη», αυτό σε μια κυριολεκτική ανάγνωση υποδεικνύει ότι η γη είναι επίπεδη, πράγμα που είναι η γνώμη της πλειονότητας των λογίων του [αποκεκαλυμμένου] Νόμου, και δεν είναι μια σφαίρα, όπως θεωρούν οι αστρονόμοι (ahl al-hay’a), έστω και αν αυτό [τελευταίο] (δηλ. το ότι η γη είναι σφαιρική) δεν έρχεται σε αντίθεση με κανένα από τους στύλους του Νόμου.»

Αναφέραμε και είπαμε ότι η «επίπεδη γη» δεν αναφέρεται στο σχήμα του πλανήτη αλλά στο πως φαίνεται και είναι για τον άνθρωπο. Αυτό το είδαμε από τα συμφραζόμενα του στίχου 88:20. Να τονίσουμε ότι ο Ibn Abbas και ο Ibn Kathir δεν αναφέρουν ότι απλώθηκε επίπεδα αλλά ότι απλά απλώθηκε. Ακόμα όμως αν δεχτούμε και την ερμηνεία «απλώθηκε επίπεδα» δεν δείχνει ότι ο ίδιος ο πλανήτης έχει επίπεδο σχήμα μόνο το πώς φαίνεται σε εμάς η επιφάνεια. Ο Shieh Ibn Baaz λέει:

«Η γη έχει φτιαχτεί για εμάς επίπεδη όσον αφορά την επιφάνεια της, για να μπορούμε να ζούμε επάνω και να είμαστε με άνεση. Το γεγονός ότι η γη είναι στρογγυλή δεν εμποδίζει την επιφάνεια της να είναι επίπεδη. Αυτό γιατί αν κάτι το όποιο είναι στρογγυλό και πολύ μεγάλο αν γίνει επίπεδο(η επιφάνεια) τότε η επιφάνεια θα γίνει μεγάλη και απέραντη η φαρδιά ( έχοντας επίπεδη όψη)» ( πηγή).

Επίσης το Tafsir Jalalayn κάνει λάθος όταν υποστηρίζει ότι είναι η γνώμη των λογίων του Ισλάμ ότι η γη είναι επίπεδη. Ο Shieh Ibn Baaz αναφέρει ότι σύμφωνα με την συναίνεση των λογιών του Ισλάμ (Ijmaa) η γη είναι στρογγυλή διότι ο Ibn Hazm μαζί με ένα πλήθος από λόγιους αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Ουλεμά ότι ο πλανήτης έχει σχήμα στρογγυλό σαν μπάλα. Ωστόσο όμως ο Θεός άπλωσε την επιφάνεια της για εμάς τους ανθρώπους, τα ζώα, την φύση γενικά σαν έλεος από Αυτόν. (Πηγή)

O Ibn Taymiyah επίσης είχε ομολογήσει ότι η γη είναι στρογγυλή και παρέθεσε αρκετή βιβλιογραφία από άλλους λόγιους Μουσουλμάνους(Abul-Hasan ibn al-Manaadi, Abu Muhammad ibn Hazm, Abul-Faraj ibn al-Jawzi) της εποχής του που υποστηρίζουν το ίδιο. (Majmu’ul-Fatawa, τόμος 6, σελ. 546 και επίσης. 5, σελ 150). Και να σημειωθεί εδώ ότι ο Ibn Taymiyah είναι παλιότερος από τον as-Suyuti(ο συγγραφέας του tafsir al Jalalayn).

Τι λέει η Βίβλος;

Οι Χριστιανοί επικριτές στο ίδιο άρθρο λένε:

«Το αστείο είναι ότι η Βίβλος, για την οποία το Ισλάμ διδάσκει ότι είναι παραχαραγμένη και δεν μπορούμε να την πάρουμε στα σοβαρά (αυτό φυσικά μόνο σε αυτά που αναιρούν το Ισλάμ, γιατί σε σημεία που θεωρούν ότι υποστηρίζει τις θέσεις τους, την επικαλούνται) λέει για τον Θεό στο Ησαΐας 40:22, «Αυτός είναι ο καθήμενος επί τον γύρον της γης».

Δεν διδάσκει μόνο το Ισλάμ ότι η Βίβλος είναι παραχαραγμένη και αναξιόπιστη. Αυτή είναι επίσης η επίσημη θέση των Χριστιανών λογίων, μελετητών και ερευνητών όπως έχουμε δει και όπως θα συνεχίζουμε να βλέπουμε.

Όμως τι πραγματικά διδάσκει το βιβλίο του Ησαΐα για το σχήμα του πλανήτη μας; Στην ουσία διδάσκει ότι η γη είναι επίπεδη και από πάνω υπάρχει ένας ημικύκλιος θόλος. Μια καθαρά μεσαιωνική εκκλησιαστική αντίληψη για το σχήμα του πλανήτη. Δείτε το παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες


Επίσης η Βίβλος μας πληροφορεί ότι η γη έχει γωνίες δηλαδή δεν είναι στρογγυλή.

«Και θα υψώσει σημαία στα έθνη, και θα συγκεντρώσει τούς απορριμμένους τού Ισραήλ, και θα συναθροίσει τούς διασκορπισμένους τού Ιούδα από τις τέσσερις γωνίες τής γης.»(Ησαιας 11:12)

« ΚΑΙ ύστερα απ’ αυτά είδα τέσσερις αγγέλους να στέκονται επάνω στις τέσσερις γωνίες τής γης» (Αποκάλυψη 7:1)

Η ιερά παράδοση, που υποτίθεται ότι είναι θεόπνευστη κατά την ορθοδοξία προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες για την γη. Σύμφωνα με τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Αθανάσιο, οπου τα συμπεράσματα τους απορρέουν από την μελέτη της Γραφής, η γη, ο πλανητης, επιπλέει πάνω στο νερό. Οι πηγές είναι οι ακόλουθες:

1) St. John Chrysostom, Homilies Concerning the Statutes, Homily IX [2], paras.7-8, in A SELECT LIBRARY OF THE NICENE AND POST-NICENE FATHERS OF THE CHRISTIAN CHURCH, Series I, Vol IX, ed. Philip Schaff, D.D.,LL.D., American reprint of the Edinburgh edition (1978), W.B.Eerdmans Publishing Co.,Grand Rapids, MI, pp.403-404.

2) St.Athanasius, Against the Heathen, Ch.27 [3], Ch 36 [4], in A SELECT LIBRARY OF THE NICENE AND POST-NICENE FATHERS OF THE CHRISTIAN CHURCH, Series II, Vol IV, ed. Philip Schaff, D.D.,LL.D., American reprint of the Edinburgh edition (1978), W.B.Eerdmans Publishing Co.,Grand Rapids, MI.

Έχουμε δηλαδή μια επίπεδη γη η οποία επιπλέει πάνω σε νερά! Και μετά θέλουν αυτά τα άτομα (Χριστιανοί επικριτές, Ισλαμοφοβικοί, αντισλαμιστές) να βρουν λάθη στο Ισλάμ και στο Κοράνι. Αν πραγματικά ψάχνουν για λάθη τότε ας κάτσουν να μελετήσουν τα ιερά τους κείμενα.

Ενημέρωση: 20-7-2011

Απάντηση σε χυδαιολόγο μπλόγκερ (religious-blasphemy)

Ένας μπλογκερ προσπάθησε να απαντήσει το παραπάνω άρθρο χωρίς καμία επιτυχία. Το αποτέλεσμα (ως συνήθως με κάτι τέτοιους) ήταν να αναιρεθεί με τα ίδια του τα λεγόμενα. Παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη και περιληπτική απάντηση στις ανοησίες του:

«Όλα αυτά που αναφέρεις έχουν να κάνουν με το πώς την βλέπει ο άνθρωπος την γη. Και έτσι όπως την βλέπει είναι επίπεδη(όχι η όψη του σαν πλανήτη). Στην ερώτηση που σου έκανα δεν απάντησες αν εσύ την βλέπεις επίπεδη η όχι. Για σένα στα μάτια σου έτσι όπως περπατάς στο δρόμο σε ξαναρωτώ, είναι επίπεδη η όχι; Μην αποφύγεις σε παρακαλώ πάλι να απαντήσεις όπως έκανες την προηγούμενη φορά.  

Αυτό φαίνεται και από τα συμφραζόμενα του Κορανίου. Αυτό βεβαίως το προσπέρασες και προτίμησες να μας δώσεις την προσωπική σου χαμηλού μορφωτικού επιπέδου γνώμη ότι δήθεν μιλά για επίπεδη γη(σαν πλανήτης). Δεύτερο και πολύ σημαντικό, δεν ξέρεις την Αραβική γλώσσα για να κριτικάρεις και να κάνεις ανάλυση ένα χωρίο του Κορανίου. Επειδή διαβάζεις την μετάφραση δεν σημαίνει ότι διαβάζεις λέξη προς λέξη το ίδιο το Κοράνι. Την απόδοση του νοήματος διαβάζεις ( δες την εισαγωγή). Η ασχετοσύνη σου που διαβάζεις το Κοράνι φαίνεται ακόμα και όταν το διαβάζεις από την μετάφραση του, γιατί παίρνεις τις ρητορικές ερωτήσεις  ως ερωτήσεις που είναι να απαντηθούν.

Ένα παιδί θα καταλάβαινε ότι έχουμε ρητορική ερώτηση (αν ξέρεις αυτό τι σημαίνει) Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν είσαι ικανός να μπεις καν στην διαδικασία να εκφέρεις άποψη για πράγματα που δεν καταλαβαίνεις, έστω και τα πιο απλά όπως, πότε έχουμε ρητορική ερώτηση και πότε όχι. Για να διευκολύνουμε όμως τον αστοιχείωτο επικριτή να του πούμε ότι η ρητορική ερώτηση διατυπώνεται σαν σχήμα λόγου όχι για να απαντηθεί, διότι η απάντηση είναι αυτονόητη ή περιττή. Όπως ακριβώς δηλαδή είναι αυτονόητο ότι η γη είναι σφαιρική (ο Πλανήτης) και όχι επίπεδη.

Να πούμε επίσης ότι το να φέρνεις διάφορες ατεκμηρίωτες δηλώσεις ότι κάποιοι Μουσουλμάνοι πίστευαν  σε μια επίπεδη γη ως πλανήτη είναι άστοχο το λιγότερο. Αυτό γιατί δεν έχει καμία σημασία τι πίστευαν ορισμένοι Μουσουλμάνοι. Όπως παραδέχτηκες και εσύ η συναίνεση των Μουσουλμάνων πίστευαν σε μια σφαιρική γη. Απελπισμένα όμως τρέχεις και λες ότι αυτό δεν απορρέει από το Ισλάμ η από το Κοράνι. Δηλαδή μας λες ότι οι Μουσουλμάνοι πήγαν κόντρα στα ιερά κείμενα του Ισλάμ και του Κορανίου; Αν το Κοράνι έλεγε ότι η γη είναι επίπεδη όπως λες, και αποδείχτηκες λάθος, τότε πως είναι δυνατόν οι πρώτοι Μουσουλμάνοι να μην ακολούθησαν αυτήν την εντολή και να ομολόγησαν μια σφαιρική γη; Με αυτό όπως καταλαβαίνεις αυτοαντικρούεσαι για 10ατη φορά.

Αυτά τα λίγα αρκούν για να αναιρέσουν τα πολλά και άδεια από ουσία γραπτά του. Και άλλα πολλά και διαφορά με τα προβληματικά και κενά επιχειρήματα του αλλά πιστεύω ότι δεν χρειάζεται καν να μπω στην διαδικασία μιας αναλυτικής αναίρεσης και αυτό γιατί αν κάποιος κάνει μια έρευνα στις πηγές μου και στις δικές του τις ανύπαρκτες θα καταλάβει και θα βγάλει συμπέρασμα πόσο κενά είναι τα λεγόμενα του και ότι απλά γράφει για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του.»

 



Categories: ΒΙΒΛΟΣ, ΚΟΡΑΝΙ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading