Άχμαντ Ελντίν
Ανάμεσα στους πιστούς, κάποιος θα είναι ανώτερος η κατώτερος από τον άλλον. Αυτή η ανωτερότητα η κατωτερότητα είναι άμεσο αποτέλεσμα από τις προσπάθειες που καταβάλει ο κάθε πιστός. Η ανωτερότητα αυτή είναι συνδεδεμένη με την πίστη (Imaan) και πόσο δυνατή και βαθιά είναι. Αυτή η πίστη ουσίας και ζωντάνιας είναι που λειτουργεί για τον πιστό σαν ασπίδα και τον προστατεύει από κάθε τι που δυσαρεστεί τον Θεό. Αυτή η ασπίδα στο Ισλάμ, και συγκεκριμένα στην Αραβική ονομάζεται «Taqwaa». Αυτή η λέξη έχει μεταφραστεί ως θεοφοβία, ευσέβεια, καθώς επίσης είναι γενικά αυτός που είναι συνειδητοποιημένος για τον Δημιουργό του. Η λέξη αυτή έχει αυτές τις σημασίες και έννοιες και πολλές άλλες. Ο ΑΛΛΑΧ(Θεός) εκφράζει την ανωτερότητα της Taqwaa στο Κοράνι λέγοντας:
«Βέβαια ο πιο τιμημένος από σας – στα μάτια του ΑΛΛΑΧ -είναι ο πιο ενάρετος (υπάκουος) (ανάμεσα σας)» (Κοράνι 49:13)
Μια πιο σωστή μετάφραση από το αραβικό πρωτότυπο στην Ελληνική γλώσσα θα ήταν «ο πιο ενάρετος ανάμεσα σας είναι αυτός που έχει μεγαλύτερο Taqwaa (θεοσέβεια, θεοφοβία). Και αυτό γιατί το αραβικό κείμενο χρησιμοποιεί λέξη που έχει να κάνει με την Taqwaa, λέει:
‘Inna ‘Akramakum `Inda Allāhi ‘Atqākum
Στο Κορανικο χωρίο που μόλις διαβάσαμε ο ΑΛΛΑΧ μας λέει ότι ο μόνος παράγοντας που κάνει έναν πιστό άνθρωπο ανώτερο από τον άλλον είναι το επίπεδο του Taqwaa. Είναι αυτή η ευσέβεια και θεοφοβεία που εξυψώνει τον άνθρωπο από το επίπεδο ενός ζώου και μπορεί να τον φτάσει μέχρι και σε μια ηγετική φιγούρα.
Ένας Μουσουλμάνος οφείλει να αντιληφτεί την σπουδαιότητα της θεοφοβίας/θεοσέβειας στη ζωή του. Ο ΑΛΛΑΧ αναφέρει την Taqwaa και διάφορες συνώνυμες λέξεις 26 φορές στο Κοράνι καθώς επίσης αναφέρει ότι είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από ένα ουσιαστικό και ζωντανό πιστεύω. Χωρίς αυτήν, η πίστη θα ήταν απλά μια ανούσια χωρίς νόημα ιδέα, που με ρομποτικές κινήσεις απλά αποστηθίζονται λόγια και γεμάτο κενές πράξεις που οδηγούν στην υποκρισία και στο φαίνεσθαι.
Συνεπώς το να είσαι ενάρετος με συνείδηση είναι το πιο σημαντικό για έναν άνθρωπο σε αυτήν εδώ την ζωή. Ο Προφήτης Μουχάμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε: «Ένας άντρας παντρεύεται μια γυναίκα για 4 λόγους: για την περιουσία της, την αρχοντιά της, την ομορφιά της, και την θρησκευτική της ευσέβεια. Διαλέξτε αυτήν που έχει θρησκευτική ευσέβεια και να είστε από τους επιτυχημένους» (Bukhari τόμος 7 Νο 27)
Όσο όμορφη, πλούσια η από καλή οικογένεια και αν είναι, και δεν έχει θρησκευτική ευσέβεια (Taqwaa), τότε είναι κατώτερη από μια που την έχει και ας είναι μη εμφανίσιμη, φτωχή και από μη αρχοντική οικογένεια. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει και το αντίθετο όπως ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε: « εάν ένας θρησκευόμενος άνδρας σας ευχαριστεί και σας ικανοποιεί σαν άνθρωπος και ζητήσει την κόρη σας για γάμο, να τους παντρέψετε, αλλιώς θα φέρετε καταστροφή/διαφθορά» (Συλλογή από τον at-Tirmithee και αναφορά από τον Abu Hurayrah)
Ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) επέπληξε τον Abu Dharr που πείραζε τον Bilal λέγοντας του «γιε της μαύρης» Του είπε: «Σίγουρα δεν είσαι καλύτερος από έναν έγχρωμο εκτός με το να φοβάσαι και να σέβεσαι τον ΑΛΛΑΧ περισσότερο»(αναφέρθηκε από τον Abdullaah ibn ‘Amr και συλλέχτηκε από τον Ahmed)
Αυτή την κατανόηση και την εξήγηση συνεχώς την βλέπουμε από τα λόγια και τις διδασκαλίες του Προφήτη. Ακόμα και στο τελευταίο του κήρυγμα η ομιλία του είναι πάνω σε θέματα ισότητας των ανθρώπων σαν φυλές και κυρίως για την σημαντικότητα της Taqwaa.
Οι πιο ευσεβείς και θεοσεβείς είναι γνωστοί μόνο στον ΑΛΛΑΧ, και αυτό γιατί η θέση της Taqwaa είναι η καρδιά. Ο άνθρωπος μπορεί να κρίνει μόνο από τις εξωτερικές πράξεις ενός άτομου που μπορεί να είναι και να μην είναι παραπλανητικές. Ο ΑΛΛΑΧ το έκανε κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο στο Κοράνι λέγοντας:
«Υπάρχει ένας τύπος ανθρώπου, που μιλώντας σ’ αυτόν τον κόσμο, σε γοητεύει, και επικαλείται για μάρτυρα τον ΑΛΛΑΧ σ’ ό,τι περικλείει η καρδιά του. Ενώ είναι ο πιο αδιάλλακτος απ’ τους εχθρούς.»(Κοράνι 2:204)
Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε την υπερβολή από μεριά μερικών ανθρώπων που ονομάζουν μερικούς «αγίους» και τους αποδίδουν ιδιότητες που ανήκουν μόνο στον ΑΛΛΑΧ. Περί αγιολογίας όμως, και τα λάθη αυτής της θεωρίας θα τα αναλύσουμε μελλοντικά Θεού θέλοντος.
Categories: ΙΣΛΑΜ