Η ενθύμηση του ΑΛΛΑΧ και η σπουδαιότητα της

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Άχμαντ Ελντίν

Έχουμε αναφερθεί σε διάφορες πράξεις λατρείας και γενικά τι σημαίνει η λατρεία στο Ισλάμ. Αυτές οι πράξεις λατρείας βοηθούν και είναι κατάλληλα σχεδιασμένες να κάνουν τον άνθρωπο να φέρνει συχνά στην σκέψη του τον Δημιουργό του. Το Κοράνι λέει:

«Εγώ είμαι -πραγματικά- ο ΑΛΛΑΧ. Δεν υπάρχει άλλος θεός, ειμή (μόνο) Εγώ. Και να τηρείς (τακτική) προσευχή για να με θυμάσαι» (Κοράνι 20:14)

Βλέπουμε από το εδάφιο ότι ένα από τα θετικά της προσευχής είναι ότι λειτουργεί σαν υπενθύμιση. Για την νηστεία ο ΑΛΛΑΧ λέει:

«Ω! Σεις που πιστεύετε! Η νηστεία έχει επιβληθεί σε σας όπως έχει επιβληθεί στους προγόνους σας. Μήπως και θα απομακρυνθείτε από τα αμαρτήματα.» (Κοράνι 2:183)

Η επίσημη ελληνική μετάφραση του Κορανίου άστοχα έχει μεταφράσει την τελευταία πρόταση του χωρίου «La`allakum Tattaqūn» ως «απομακρυνθείτε από τα αμαρτήματα». Η πιο κοντινή μετάφραση είναι «για να γίνεται θεοσεβείς» δηλαδή όπως λέμε στην Αραβική Muttaqûn. Οι Al Muttaqûn είναι αυτοί που έχουν taqwa, αυτοί που έχουν θεοφοβία και θεοσέβεια. Για περισσότερα περί Taqwa διαβάστε εδώ.

 Οι πιστοί ενθαρρύνονται συνεχώς να θυμούνται τον ΑΛΛΑΧ όσο το δυνατόν γίνεται πιο πολύ:

«Ω! Εσείς που πιστεύετε! Να μνημονεύετε τον ΑΛΛΑΧ. Και φέρνετε Τον συχνά στη μνήμη σας.» (Κοράνι 33:41)

Μεγάλη έμφαση δίνεται στο να θυμόμαστε τον ΑΛΛΑΧ διότι η αμαρτία στο σύνολο της διαπράττεται όταν ξεχνάμε τον Δημιουργό μας. Η τελευταία αποκάλυψη, το Κοράνι, αναφέρει αυτό το φαινόμενο ως εξής:

«Ο Σατανάς έχει κυριεύσει (τις καρδιές τους), και τους έκανε να ξεχνούν να θυμούνται τον ΑΛΛΑΧ. Αυτοί είναι το Κόμμα του Σατανά που -οπωσδήποτε – θα χαθεί!» (Κοράνι 58:19)

Ο ΑΛΛΑΧ μέσω του Νόμου Του απαγόρευσε τα οινοπνευματώδη, τις ουσίες, και τον τζόγο κυρίως γιατί κάνουν τον άνθρωπο να ξεχνά:    

«Το μόνο που θέλει ο Σατανάς είναι να εξάψει, τα πάθη και τα μίση ανάμεσα σας, με τα οινοπνευματώδη ποτά και τον τζόγο, και να σας εμποδίσει να θυμάστε τον ΑΛΛΑΧ, και την προσευχή. Μήπως εσείς δεν θα απέχετε λοιπόν;» (Κοράνι 5:91)

Συνεπώς ο άνθρωπος έχει ανάγκη να θυμάται τον Δημιουργό του για την δικια του σωτηρία και ανάπτυξη:

«και που κάνοντας κάτι που ντροπιάζει ή αδίκησαν τον εαυτό τους κι έφεραν τον ΑΛΛΑΧ στη σκέψη τους ζητώντας συγχώρεση για τα σφάλματα τους» (Κοράνι 3:135)

Είθε ο ΑΛΛΑΧ ο Ύψιστος να μας κάνει από αυτούς που τον σκέπτονται και τον θυμούνται συνεχώς.Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , , , ,

%d