Οι «Δέκα Εντολές» στο Κοράνι

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Στο Κοράνι υπάρχουν ορισμένα εδάφια τα οποία οι λόγιοι(Ουλεμά) τα αποκαλούν ως «10 εντολές», διότι περιέχουν 10(ίσως λιγότερες η περισσότερες) σημαντικές εντολές από τον ΑΛΛΑΧ προς την ανθρωπότητα. Αυτές οι εντολές βρίσκονται σε δυο σημεία στο Κοράνι.

Το πρώτο σημείο είναι στο κεφάλαιο «αλ Αναάμ» οπου ο Παντοδύναμος λέει:

«Πες τους: «Να σας διαβάσω εκείνα που ο Κύριος σας απαγόρευσε για σας (πραγματικά)», «Να μην συνεταιρίζεται με Αυτόν άλλα όντα. Να συμπεριφερθείτε στους γονείς σας κάλλιστα (με τέλεια καλοσύνη). Να μην σκοτώνετε τα παιδιά σας με δικαιολογία την φτώχεια – θα σας προμηθεύσουμε ό,τι χρειάζεστε για τη συντήρηση τη δική σας κι εκείνων -Να μην πλησιάζετε τα μεγάλα αμαρτήματα είτε φανερά είτε κρυφά. Να μην σκοτώνετε τη ψυχή που ο ΑΛΛΑΧ έχει απαγορέψει, εκτός για δίκαιους λόγους (αν το δίκαιο το απαιτεί). Μ’ αυτά σας υποχρεώνει ΑΛΛΑΧ, κι ίσως να το αντιληφθείτε.

Να μην πλησιάζετε την περιουσία των ορφανών, εκτός με τους καλούς τρόπους (και για καλούς σκοπούς) μέχρι την ηλικία της ευθύνης και της καλής διοίκησης. Να μετράτε και να ζυγίζετε με (πλήρη) δικαιοσύνη. Κανένα δεν επιβαρύνουμε πάνω απ’ ό,τι μπορεί. Κι όταν μιλάτε, να μιλάτε δίκαια, έστω κι αν αφορά κάποιον, που είναι συγγενής σας. Και να εκπληρώσετε τη Συμφωνία του ΑΛΛΑΧ. Με αυτά, σας υποχρεώνει ο ΑΛΛΑΧ για να θυμάστε».

Πράγματι, αυτός είναι ο ίσιος δρόμος Μου, που οδηγεί κι ακολουθείστε τον. Μην παίρνετε τους πλάγιους δρόμους διότι θα σας απομακρύνουν από το δρόμο Του. Μ’ αυτά υποχρεώνει ο ΑΛΛΑΧ για να προφυλαχθείτε.» (Κοράνι 6:151-153)

Το δεύτερο σημείο βρίσκεται στο κεφάλαιο «αλ Ισραα» και ίσως θεωρείται ερμηνεία των προαναφερθέντων χωρίων:

«Ο Κύριος σου έχει θεσπίσει να μη λατρεύετε παρά μόνο Εκείνον και στους γονείς σας οφείλεται φιλοφροσύνη. Αν ο ένας ή και οι δύο τους φθάσουν τη μεγάλη ηλικία κατά τη ζωή σου, μην πεις σ’ αυτούς λέξη στενοχώριας κι ούτε να τους αποδιώχνεις, αλλά ν’ απευθύνεσαι σ’ αυτούς με λόγια σεβασμού.

Και, εκτός από την καλοσύνη, χαμήλωσε σ’ αυτούς τη φτερούγα της ταπεινοφροσύνης και να πεις: «Κύριε μου! Δώσε σ’ αυτούς την Ευσπλαχνία Σου καθώς μ’ έχουν αναθρέψει (με αγάπη) στην παιδική μου ηλικία».

Ο Κύριος σας γνωρίζει πολύ καλά ό,τι υπάρχει στις καρδιές σας. Αν είστε ενάρετοι, (τότε) στ’ αλήθεια Εκείνος είναι Πολυεπιεικής σ’ εκείνους που αναφέρονται σ’ Αυτόν συνεχώς (με ειλικρινή μετάνοια).

Κι απόδωσε στους συγγενείς τα δικαιώματα τους, καθώς (επίσης) στους δυστυχισμένους και στους οδοιπόρους. Και μη σπαταλάς (τα πλούτη σου) σε ασωτίες.

Οι άσωτοι – πράγματι – είναι αδέλφια με τους Σατανάδες. Κι ο Σατανάς είναι για τον Κύριο του γεμάτος αγνωμοσύνη.

Κι όποτε τους αποφεύγεις (όποτε δεν έχεις να προσφέρεις) επιδιώκοντας την Ευσπλαχνία (συντήρηση) του Κυρίου σου, που την περιμένεις, τότε πες τους μια λέξη καλοσύνης.

Κα μη κάνεις το χέρι σου να είναι δεμένο στο λαιμό σου, (σαν τον φιλάργυρο), κι ούτε να το τεντώνεις (σαν τον άσωτο) στο έπακρο της απόστασης, ώστε να γίνεις αξιοκατάκριτος και εγκαταλειμμένος.

Στ’ αλήθεια ο Κύριος σου συντηρεί πλουσιοπάροχα – ή με μέτρο – όποιον Εκείνος θέλει. Στην αλήθεια γνωρίζει και προσέχει τους δούλους Του.

Και μη σκοτώνετε τα παιδιά σας από φόβο της στέρησης. Εμείς θα σας προμηθεύσουμε τη διατροφή γι’ αυτά, όπως και σ’ εσάς. Πράγματι ο φόνος τους είναι μεγάλη αμαρτία.

Και να μη πλησιάζετε στη μοιχεία, γιατί είναι αισχρή (πράξη) κι μεγάλη αμαρτωλή, ανοίγοντας το δρόμο (για άλλες ανομίες).

Και μην αφαιρείτε ζωή – που ο ΑΛΛΑΧ την έχει κάνει απαραβίαστη -εκτός για δίκαιη αιτία. Κι αν κανείς σκοτωθεί άδικα, έχουμε δώσει στον κληρονόμο του την εξουσία (να ζητήσει το ίδιο – άλλο δηλαδή φόνο – ή να συγχωρέσει). Αλλά να μην ξεπεράσει τα όρια όσον αφορά στην αφαίρεση ζωής, γιατί τον βοηθά (ο Νόμος).

Και μην πλησιάζετε την περιουσία των ορφανών, εκτός αν την βελτιώσετε, μέχρις ότου φθάσουν στην ηλικία της τέλειας δύναμης. Κι εκπληρώνετε (κάθε) υπόσχεση, γιατί (κάθε) υπόσχεση θα εξεταστεί (σε βάθος)(κατά την Ημέρα του Λογαριασμού).

Κι όταν μετράτε, να δίνετε στην  εντέλεια το μέτρο, και να ζυγίζετε με ζυγαριά που είναι σωστή. Αυτό είναι το πιο καλό και το πιο συμφέρον στη τελική απόφαση.

Και να μην εξακολουθείς εκείνο που δεν γνωρίζεις. Γιατί η ακοή, η δράση κι η ψυχή, (για όλα όσα αισθάνονται και κάνουν) οι ίδιοι αυτοί ήταν υπεύθυνοι (και θα εξεταστούν) γι’ αυτό (κατά την Ημέρα του Λογαριασμού).

Και μη βαδίζεις στη γη (με υπεροψία) με προπέτεια (αυθάδικα). Γιατί δεν μπορείς να χωρίσεις (να τρυπάς) τη γη ούτε και να φτάσεις στο ύψος των βουνών.

Η κακία όλων αυτών των πράξεων είναι μισητή (στα μάτια) του Κυρίου σου.

Αυτοί είναι (οι κανόνες) της σοφίας που σου αποκάλυψε ο Κύριος σου. Μη παίρνεις, με τον ΑΛΛΑΧ άλλες θεότητες για λατρεία για να μη ριχτείς αξιοκατάκριτος και εγκαταλειμμένος στην Κόλαση.» (Κοράνι 17: 23-39) Κατηγορίες:ΚΟΡΑΝΙ

Ετικέτες: , , ,