Νηστευοντας την 15η μερα του Sha’ban;

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Οι Ουλεμά (λόγιοι) της επιστήμης των αχαντίθ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία αυθεντική αναφορά από τον ίδιο τον Προφήτη (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) για να ξεχωρίσουμε και να τιμήσουμε την 15η μέρα του μήνα Sha’aban κάνοντας νηστεία. Οι μόνες αναφορές που έχουμε είναι προβληματικές στην αλυσίδα μετάδοσης τους καθώς επίσης υπάρχουν πολλές αδύναμες και πλαστές.

Τα μη αυθεντικά αχαντιθ πέρασαν σε ορισμένους λαούς με αποτέλεσμα πολύς κόσμος σήμερα να έχει την εντύπωση ότι οφείλει να νηστέψει ειδικά την 15η μέρα του μήνα Sha’aban. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο η λιγότερο από μια «καινοτομία»(Bidah).

Έτσι λοιπόν απαγορεύεται με βάση την συναίνεση των λογίων να ξεχωρίζουμε ειδικά την ημέρα αυτή και να την τιμούμε κάνοντας εθελοντικές προσευχές και νηστεία.

Ο λόγιος Ibn Jibreen αναφέρει ότι κάποιος που συνηθίζει να κάνει εθελοντικές προσευχές γενικά μέσα στο μήνα, και όχι ξεχωρίζοντας την 15η του μήνα, και κάνοντας εθελοντική νηστεία χωρίς καμία πρόθεση να τιμήσει την συγκεκριμένη ημέρα, τότε αυτό επιτρέπεται διότι είναι στα πλαίσια των εθελοντικών πράξεων λατρείας που μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε πάντα στα πλαίσια της Σούννα του Προφήτη (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν)

Πηγές:

1) Από το βιβλίο «Fatawa Islamiyah» τόμος 3 σελ. 342 – του λογίου Shaykh Ibn Jibreen

2) Από το βιβλίο «Fatawa Arkan ul Islam» τομος 2 σελ. 677 του λογίου Muhammad bin Salih al Uthaimeen



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ»

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading