Ισλαμ και βλασφημια

Άχμαντ Ελντίν

 بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Αυτές τις ημέρες υπάρχει μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο για την βλασφημία προς τα ιερά. Να αναφέρουμε εν συντομία την θέση του Ισλάμ περί βλασφημίας.

Το Ισλάμ δεν απαγορεύει την βλασφημία μόνο για τα ιερά των Μουσουλμάνων αλλά και την βλασφημία προς τις άλλες θρησκείες και τα ιερά τους. Το Κοράνι αναφέρει:

 ولا تسبوا الذين يدعون من دون الله فيسبوا الله عدوا بغير علم

 «Μη βρίζετε εκείνους που επικαλούνται άλλους, αντί του ΑΛΛΑΧ, μήπως βλαστημήσουν τον ΑΛΛΑΧ εν αγνοία τους;» (Κοράνι 6:108)

Η εξήγηση του μεγάλου Ιμάμη και λόγιου Ibn Kathir αναφέρει ότι Ο ΑΛΛΑΧ απαγορεύει στον Απόστολο Του και στους πιστούς να βλασφημούν τους θεούς των ειδωλολατρών. Επίσης παραθέτει και την εξήγηση του Ali ibn Abu Talha οπου αναφέρει ότι ο Ibn Abbas σχολίασε τους λόγους για τους οποίους αποκαλύφθηκε το συγκεκριμένο εδάφιο λέγοντας ότι «Οι Πολυθεϊστές είπαν, -Μουχάμαντ θα σταματήσεις να προσβάλεις τους θεούς μας ειδάλλως θα προσβάλουμε τον Κύριο-. Ο ΑΛΛΑΧ ο Ύψιστος απαγόρευσε τους πιστούς να προσβάλουν τα είδωλα των Πολυθεϊστών»

Ο Qatadah είπε «Οι Μουσουλμάνοι συνήθιζαν να προσβάλουν τα είδωλα των Πολυθεϊστών και οι Πολυθεϊστές απαντούσαν με το να βρίζουν τον Κύριο άδικα και εν αγνοία τους και ο ΑΛΛΑΧ αποκάλυψε το συγκεκριμένο εδάφιο.»

Ο Ιμαμ Ibn Kathir το σχολιάζει λέγοντας ακόμα ότι αυτή η στάση, το να μην προσβάλεις τα ιερά των άλλων, είναι για να αποτρέψεις το μεγαλύτερο κακό το οποίο είναι η προσβολή της αλήθειας με άγνοια. (Ταφσίρ του Ibn Kathir τόμος 3 σελ. 436)

 



Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading