Οι δυο ερωτήσεις θα υποβληθούν στον άνθρωπο την Ημέρα της Κρίσης

Αναδημοσίευση 

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Οι δυο αναπόφευκτες ερωτήσεις θα υποβληθούν στον άνθρωπο την Ημέρα της Κρίσης. Η μια ερώτηση έχει να κάνει με τον Μονοθεϊσμό (ταουχίντ) και η δεύτερη με την Σούννα (προφητική παράδοση). Οι ερωτήσεις αυτές δεν γίνονται με σκοπό να ενημερωθεί ο Ύψιστος για την απάντηση, μιας και είναι ο Παντογνώστης, γίνονται για να σταθούν ως απόδειξη υπέρ η κατά για τον άνθρωπο.

Ο Ύψιστος θα ρωτήσει το δημιούργημα του:

أَيْنَ شُرَكَائِيَ الَّذِينَ كُنتُمْ تَزْعُمُونَ

«Πού είναι οι συνέταιροι Μου (ψεύτικοι θεοί); Εκείνους για τους οποίους συνηθίζατε να μιλούσατε;» {Κοράνι 28:62}

 

Ο μεγάλος λόγιος της επεξήγησης του Κορανίου (ταφσίρ), ο Ιμάμης Ίμπν Καθίρ σχολιάζει για το χωρίο:

«Δηλαδή ο Ύψιστος ρωτά: «που είναι αυτοί που θεωρούσατε ως θεούς στη γη και τους λατρεύατε και τους επικαλούσαστε; Που είναι τώρα να σας σώσουν η να σας βοηθήσουν;» {Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ, τόμος 7, σελ.433}

Η ερώτηση αυτή θα απευθυνθεί συγκεκριμένα στον πολυθεϊστή/παγανιστή. Ο Ύψιστος θα τον ρωτήσει που είναι οι βοηθοί του που τους λάτρεψε και τους συμπεριφέρθηκε ως θεούς; Κανείς δεν θα του απαντήσει διότι τίποτα δεν στέκεται ως συνέταιρος διπλά στον Ύψιστο τον Δημιουργό των πάντων. Είναι ο μόνος Κύριος, ο μόνος άξιος λατρείας, και σε Αυτόν μόνο ανήκουν τα θεϊκά χαρακτηριστικά και ιδιότητες.

Ως προς την δεύτερη ερώτηση ο Ύψιστος θα ρωτήσει το δημιούργημα του:

مَاذَا أَجَبْتُمُ الْمُرْسَلِينَ

«Ποια ήταν η απάντηση σας (η ανταπόκρισή σας) στους αποστόλους (Μου)» {Κοράνι 28:65}

 

Ο Ιμάμης Ίμπν Καθίρ σχολιάζει για το χωρίο:

«Τι απαντήσατε στους Αποστόλους και στους Προφήτες του Αλλάχ όταν ήρθαν με την προειδοποίηση; Πως τους συμπεριφερθήκατε; Τους πιστέψατε; Τους αγνοήσατε; Τους στηρίξατε; Τους πολεμήσατε; Οι ερωτήσεις αυτές είναι όμοιες με αυτές που θα γίνουν στον άνθρωπο και στον τάφο.  Ο άνθρωπος στον τάφο θα ρωτηθεί – ποιος είναι ο Κύριος σου; – Ποιος είναι ο Προφήτης σου – και ποια είναι η θρησκεία/πίστη/τρόπος ζωής σου. Ο πιστός θα ομολογήσει την αλήθεια (λα ιλάχα ίλα Αλλάχ, Μουχάμαντ Ρασούλ Αλλάχ) με άνεση ενώ ο άπιστος θα πει «ε, ε, δεν γνωρίζω» έχοντας έτσι καμία απολύτως απάντηση να δώσει. Αυτό διότι ο τυφλός αυτής της επίγειας ζωής θα είναι τυφλός και της επόμενης ζωής» {Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ, τόμος 7, σελ.433}

Από αυτές τις ερωτήσεις καταλαβαίνουμε την σπουδαιότητα του Ταουχίντ (Μονοθεϊσμού) και της Σούννα στο Ισλάμ. Συγκεκριμένα μας είναι κατανοητό, μέσα από αυτές τις ερωτήσεις, η σημαντικότητα της ομολογίας πίστεως (Δεν υπάρχει άλλος άξιος λατρείας παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μουχάμαντ είναι ο Απόστολος Του) που πρέπει να τηρηθεί όχι μόνο προφορικά αλλά και ως προς την πράξη.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading