Νηστεύοντας την 15η μέρα του Σα’μπάν;

Αναδημοσίευση 

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Οι Ουλεμά (λόγιοι) των αχαντίθ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία αυθεντική αναφορά από τον Προφήτη صلى الله عليه و سلم για να ξεχωρίσουμε και να τιμήσουμε την 15η μέρα του Ισλαμικού μήνα Σαα’μπάν κάνοντας νηστεία. Οι αναφορές που έχουμε είναι προβληματικές στην αλυσίδα μετάδοσης τους καθώς επίσης υπάρχουν πολλές αδύναμες και πλαστές ρήσεις.

Τα μη αυθεντικά αχαντιθ πέρασαν σε ορισμένους λαούς με αποτέλεσμα πολύς κόσμος σήμερα να έχει την εντύπωση ότι οφείλει να νηστέψει ειδικά την 15η μέρα του μήνα Σαα’μπάν. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο η λιγότερο από μια επινόηση (μπίντ’ά).

Έτσι λοιπόν απαγορεύεται με βάση την συναίνεση των λογίων να ξεχωρίζουμε την ημέρα αυτή και να την τιμούμε κάνοντας εθελοντικές προσευχές και νηστεία.

Ο λόγιος Ιμπν Τζιμπρίν αναφέρει ότι κάποιος που συνηθίζει να κάνει εθελοντικές προσευχές γενικά μέσα στο μήνα, και όχι ξεχωρίζοντας την 15η του μήνα, και κάνοντας εθελοντική νηστεία χωρίς καμία πρόθεση να τιμήσει την συγκεκριμένη ημέρα, τότε αυτό επιτρέπεται διότι είναι στα πλαίσια των εθελοντικών πράξεων λατρείας που μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε, πάντα στα πλαίσια της Σούννα του Προφήτη صلى الله عليه و سلم 

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Πηγές:

1) «Φατάουα Ισλαμία» τόμος 3 σελ. 342 – του λογίου Σέηχ Ίμπν Τζιμπρίν

2) «Φατάουα αρκάν ουλ Ισλάμ» τόμος 2 σελ. 677 του λογίου Ιμπν Ουθαημήν Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: ,

%d