Άχμαντ Μ.Ελντίν
بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد
Ο Ίμάμ Ίμπν ουλ Κάγιεμ λέει:
«Κάποιες φορές η αμαρτία είναι πιο ωφέλιμη για το άτομο με σύγκριση τις πολλές πράξεις λατρείας, με την προϋπόθεση ότι η αμαρτία τον οδηγεί στην μετάνοια και την καλυτέρευση (σαν χαρακτήρα)»
Κάποιοι από τους Σάλαφ είπαν:
«Ένα άτομο μπορεί να κάνει μια αμαρτία και να μπει στον Παράδεισο, η μπορεί να κάνει μια πράξη λατρείας και να μπει στην Κόλαση. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Απάντησαν: Μπορεί να κάνει την αμαρτία και έπειτα τον πιάνουν οι τύψεις, οι ενοχές, θυμάται συνεχώς το λάθος του, έπειτα ζητά συγχώρεση από τον Αλλάχ τον Ύψιστο και μετανιώνει με ειλικρίνεια με αποτέλεσμα να δεχτεί σωτηρία και είσοδο στον Παράδεισο. Από την άλλη, αυτός που πράττει μια καλή πράξη (πράξη λατρείας και αρετής) μπορεί να εντυπωσιαστεί από τον εαυτό του, να νομίζει ότι έκανε κάτι σπουδαίο, με αποτέλεσμα να καταστρέψει τον εαυτό του από αλαζονεία και έπαρση και να καταλήξει στην Κόλαση»
Ο Ίμάμ Ίμπν ουλ Κάγιεμ προσθέτει:
«Έτσι λοιπόν, η αμαρτία μπορεί να αποτελέσει κομβικό παράγοντα για ένα άτομο έτσι ώστε να οδηγηθεί στην υπακοή (προς τον Αλλάχ), τις καλές ενάρετες πράξεις, την θεοσέβεια (τάκουα), την ντροπή, την μετάνοια και την συγχώρεση. Το κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία είναι πιο ωφέλημα με σύγκριση μια ενάρετη πράξη λατρείας η καλοσύνης, η οποία καλή πράξη θα τον γέμιζε με αλαζονεία και εντυπωσιασμό του εαυτού του. Χωρίς καμία αμφιβολία, η αμαρτία που οδηγεί στην μετάνοια και την συγχώρεση είναι ανώτερη από την πράξη λατρείας και καλοσύνης που οδηγεί στην αλαζονεία και την έπαρση.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν μια καλή πράξη λατρείας και νομίζουν ότι κάνουν χάρη στον Αλλάχ. Αναζητούν τον καλό λόγο από τους ανθρώπους και αγαπούν να τους εγκωμιάζουν. Και σε περίπτωση που δεν δέχονται τον έπαινο, νιώθουν έχθρα και μίσος προς αυτούς. Ακόμα και αν δεν παραδέχονται αυτόν τον χαρακτήρα που έχουν, σίγουρα ο Αλλάχ είναι μάρτυρας για αυτό που κρύβει η καρδιά και σίγουρα αν εξέταζαν προσεκτικά και με ειλικρίνεια την καρδιά τους θα το αναγνώριζαν.»
Πηγή: Μανταάριτζ ας Σαλικήν, τόμος 1, σελ. 299
وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد
Categories: Μουσουλμάνοι