Η ημέρα του Άραφα και η χαρά του να είσαι Μουσουλμάνος

αναδημοσίευση λόγω των ημερών 

Άχμαντ Μ. Ελντίν

Σε αυτήν την ημέρα, την οποία διανύουμε, την ημέρα του Άραφα, οι προσκυνητές του Χάτζ στέκονται στο Όρος Άραφα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από το τελετουργικό του Χάτζ. Σαν σήμερα ο Ύψιστος αποκάλυψε το εδάφιο στο Κοράνι το οποίο πληροφορεί τους πιστούς:

الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا ۚ

 «…Σήμερα τελειοποίησα για σας τη Θρησκεία σας, συμπλήρωσα την Χάρη Μου σε εσάς και διάλεξα για Θρησκεία σας το Ισλάμ…» {Κοράνι 5:3}

Είναι μια από τις αμέτρητες ευλογίες του Ισλάμ και του να είσαι Μουσουλμάνος γενικότερα. Η θρησκεία του Ισλάμ, ο τρόπος ζωής του Ισλάμ, είναι τελειοποιημένος και αποκεκαλυμμένος από τον ίδιο τον Δημιουργό. Δεν είναι ανθρώπινη θρησκεία ούτε βασίζεται στις επιθυμίες και τα ανθρώπινα «θέλω», ούτε διαμορφώθηκε και εξελίχτηκε περεταίρω με βάση ανθρώπινους κανόνες και συμβιβασμούς. Είναι μια θρησκεία και ένας τρόπος ζωής από τον Δημιουργό τον ίδιο, τον Μόνο άξιο λατρείας, τον Έναν και Μοναδικό.

Μια θρησκεία και ένας τρόπος ζωής που δεν ορίζει το επιτρεπτό και το απαγορευμένο σύμφωνα με τον κλήρο η τον όχλο, αλλά σύμφωνα με το τι ορίζει ο ίδιος ο Δημιουργός ο Ύψιστος και ο Προφήτης Του. Ισλάμ είναι αυτό που λέει ο Αλλάχ ο Ύψιστος και αυτό που διδάσκει ο Προφήτης Του και μεθοδολογικά είναι αυτό που κατανόησαν και έπραξαν οι Σαχάμπα (μαθητές του). Ισλάμ δεν είναι τι λέει ο ένας και τι λέει ο άλλος.

Ποια θρησκεία, ιδεολογία, φιλοσοφία, από αυτές που διεκδικούν τον τίτλο της αλήθειας κατονομάζεται η ονομασία της από τον ίδιο τον Θεό τον Παντοδύναμο, να υπερτονίζεται η τελειοποίηση της και να αναφέρεται ως επιλογή του ίδιου του Δημιουργού για τους πιστούς του;

Μια από τις αρετές της ημέρας του Άραφα είναι ότι μας υπενθυμίζει την χαρά και την υπερηφάνεια μας που είμαστε Μουσουλμάνοι. Που έχουμε το Ισλάμ ως θρησκεία και τρόπο ζωής μας.

Αλχάμντουλιλλάχ (η δόξα ανήκει στον Αλλάχ) για την ευλογία του Ισλάμ, για την ευλογία του να είσαι Μουσουλμάνος. Μια θρησκεία που ο ακόλουθος της γνωρίζει ότι είναι διδασκαλίες Θεού, όχι διδασκαλίες ανθρώπων.

Υπενθύμιση: Σήμερα που είναι ημέρα του Άραφα είναι Σούννα να λέμε την εξής ντουά (επίκληση):

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Λα ιλάχα ίλα Αλλάχ, ουαχντάχου, λα σαρίκαλα, λάχου ουλ μούλκ, ουα λάχου ούλ χάμντ ουα χούα αλ κούλι σάη-ην καντίρ, «Δεν υπάρχει άξιος λατρείας εκτός από τον Αλλάχ, ο Μόνος, που δεν έχει συνεταίρους, Σε αυτόν ανήκει η κυριαρχία, και σε Αυτόν ανήκει η δόξα {Τιρμιδί, νο. 3585 –αυθεντικό}



Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading