Αυτός που ασπάζεται το Ισλάμ οφείλει να αλλάξει το όνομα του;

«Ασαλάμ αλέκομ αδελφέ μου Αχμέντ. Ο Αλλάχ να σε έχει καλά για εμάς για την εξαιρετική δουλειά σου. Ήθελα να σε ρωτήσω αδελφέ αν είναι υποχρεωτικό να αλλάζει κανείς το όνομα του αφού δέχεται το Ισλάμ. Ευχαριστώ και ο Αλλάχ να σε έχει καλά.»  

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά καλό είναι κάποιος να το αλλάζει το όνομα του σε κάτι καλύτερο με Ισλαμική σημασία. Υποχρεωτικό γίνεται μόνο όταν το όνομα του φέρει σημασία παγανιστική, ειδωλολατρική και γενικά οποιαδήποτε σημασία και έννοια που εναντιώνεται στο Ισλάμ.

Η απόδειξη ότι δεν είναι υποχρεωτικό η αλλαγή ενός ονόματος(που δεν εναντιώνεται στο Ισλάμ) βρίσκεται στο Χαντιθ οπου ο Προφήτης όταν πληροφορήθηκε για ένα όνομα δεν διέταξε να αλλαχτεί (Bukhari αριθμός 6190)

Για αυτό το χαντιθ ο Ibn Batal είπε: «αυτό δείχνει ότι το να αλλάζεις τα ονόματα σε κάτι καλύτερο δεν είναι υποχρεωτικό» (Fath al-Bari)

Όταν όμως το όνομα φέρει σημασία αρνητική προς το Ισλάμ δηλώνοντας υποταγή στη δημιουργία η ειδωλολατρία, παγανισμό και άλλα παρόμοια τότε είναι υποχρεωτικό να αλλαχτεί. Μερικά παραδείγματα ονομάτων που πρέπει να αλλαχτούν είναι τα εξής: «Χριστόδουλος», «Χριστόφορος» «Παναγιώτης» «Αναστάσιος» «Σταύρος». Ο λόγος που πρέπει να αλλαχτούν είναι γιατί είμαστε δούλοι του Δημιουργού μας και όχι της δημιουργίας.

Ο λόγιος Ibn Hazm είπε «κάθε όνομα που δηλώνει υπηρεσία σε αντικείμενο, σε άνθρωπο και γενικά στη δημιουργία είναι αμαρτία» (Fath al Majιd, σελ 531)

Την ίδια γνώμη εξέφρασε και ο λόγιος Abd al Aziz ibn Baaz στο Fatawa Islamiyah τόμο 4 σελ 404(αραβική έκδοση)Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: