Η θεοσέβεια στα κρυφά – إِنَّ الَّذِينَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُم بِالْغَيْبِ

αναδημοσίευση 

Άχμαντ  Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο Αλλάχ ο Παντοδύναμος λέει στο Βιβλίο Του: 

إِنَّ الَّذِينَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُم بِالْغَيْبِ لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَأَجْرٌ كَبِيرٌ

«Πράγματι, αυτοί που φοβούνται (είναι θεοσεβείς) τον Κύριο τους στα κρυφά (όταν είναι μόνοι τους), αυτοί θα δεχτούν συγχώρεση και θα έχουν μια σπουδαία ανταμοιβή» {Κοράνι 67:12}

Ο Αλλάχ ο Ύψιστος ενημερώνει τον άνθρωπο για την κατάσταση του ατόμου που έχει θεοφοβία όταν είναι μόνος του, στα κρυφά, μακριά από τα βλέμματα των άλλων. Απομακρύνεται από την ανυπακοή και πράττει ενάρετα έργα (όπως ορίζονται στο Κοράνι και την Σούννα) όταν είναι μόνος του και ο Αλλάχ, μόνο, τον κοιτά. Ο Αλλάχ τονίζει ότι αυτό το άτομο θα δεχτεί συγχώρεση για τα λάθη του και τις αμαρτίες του καθώς και μια εξαιρετική ανταμοιβή.

Στις δυο αυθεντικές συλλογές αχαντίθ (Μπουχάρι και Μούσλιμ) αναφέρεται ότι ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε:

 سبعة يظلهم الله في ظله يوم لا ظل إلا ظله‏:‏ إمام عادل، وشاب نشأ في عبادة الله تعالى، ورجل قلبه معلق بالمساجد، ورجلان تحابا في الله اجتمعا عليه وتفرقا عليه، ورجل دعته امرأة ذات منصب وجمال، فقال‏:‏ إنى أخاف الله، ورجل تصدق بصدقة فأخفاها حتى لا تعلم شماله ما تنفق يمينه، ورجل ذكر الله خالياً ففاضت عيناه

Υπάρχουν εφτά κατηγορίες ατόμων που θα δεχτούν την σκιά του θρόνου του Αλλάχ την Ημέρα της Κρίσης, όταν καμία σκιά δεν θα υπάρχει παρά μόνο η δική του (του θρόνου του Υψίστου). Τα εφτά άτομα θα είναι:

  1. Ο δίκαιος κυβερνήτης που συμπεριφέρεται με δικαιοσύνη στο λαό το
  2. Ο νέος που μεγαλώνει λατρεύοντας τον Κύριο του
  3. Ο άνδρας που είναι συνδεδεμένος με το τζαμί (επισκέπτεται συχνά το Τζαμί)
  4. Δυο πιστοί που ένας αγαπά τον άλλον για χάρη του Αλλάχ, συναντιούνται και αποχωρίζονται για χάρη του Αλλάχ
  5. Ένα άτομο που τον καλεί μια όμορφη γυναίκα για να διαπράξουν μοιχεία, και αυτός αντιστέκεται λέγοντας ότι φοβάται τον Αλλάχ
  6. Αυτός που δίνει ελεημοσύνη και το κάνει με μυστικό τρόπο σε βαθμό που το ένα χέρι δεν γνωρίζει πόσα έδωσε το άλλο (έκφραση που δηλώνει την αρετή του να κρύβεις την ελεημοσύνη που κάνεις και να μην την δημοσιοποιείς)
  7. Αυτός που θυμάται τον Αλλάχ όταν είναι μόνος του και τα μάτια του γεμίζουν με δάκρυα {Μούσλιμ, νο. 103}

Το να είσαι θεοσεβής στα κρυφά είναι επίσης και ένας τρόπος να διορθώσεις γενικά την συμπεριφορά σου προς τον Ύψιστο. Διότι όταν είσαι συνεπής στα κρυφά τότε θα είσαι και στα φανερά. Είναι εύκολο να είσαι καθώς πρέπει στα φανερά, όταν τα μάτια και τα αυτιά των πολλών σε κοιτάνε και σε ακούνε, το δύσκολο είναι να είσαι συνεπής όταν βρίσκεσαι μόνος σου και ο μόνος που σε βλέπει είναι ο Δημιουργός, Αυτός που βλέπει και ακούει τα πάντα. Εφόσον λοιπόν το άτομο καταφέρει να είναι εντάξει στα κρυφά, τότε εύκολα θα είναι και στα φανερά. Και σίγουρα είναι ένας εύστοχος τρόπος για να διορθωθούμε και να τεστάρουμε την συνέπεια μας απέναντι στον Κύριο μας.

Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε:

لأَعْلَمَنَّ أَقْوَامًا مِنْ أُمَّتِي يَأْتُونَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ بِحَسَنَاتٍ أَمْثَالِ جِبَالِ تِهَامَةَ بِيضًا فَيَجْعَلُهَا اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ هَبَاءً مَنْثُورًا ‏”‏ ‏.‏ قَالَ ثَوْبَانُ ‏:‏ يَا رَسُولَ اللَّهِ صِفْهُمْ لَنَا جَلِّهِمْ لَنَا أَنْ لاَ نَكُونَ مِنْهُمْ وَنَحْنُ لاَ نَعْلَمُ ‏.‏ قَالَ ‏:‏ ‏”‏ أَمَا إِنَّهُمْ إِخْوَانُكُمْ وَمِنْ جِلْدَتِكُمْ وَيَأْخُذُونَ مِنَ اللَّيْلِ كَمَا تَأْخُذُونَ وَلَكِنَّهُمْ أَقْوَامٌ إِذَا خَلَوْا بِمَحَارِمِ اللَّهِ انْتَهَكُوهَا ‏”

«Γνωρίζω άτομα από την Ούμμα μου που θα έρθουν την Ημέρα της Κρίσης με καλές και ενάρετες πράξεις σε μέγεθος βουνών, όμως ο Αλλάχ θα τα σκορπίσει σε σκόνη (δεν θα τα κάνει αποδεκτά)» Ο Θαουμπάν είπε: «Απόστολε του Αλλάχ, περιέγραψε μας αυτά τα άτομα και πες περισσότερα γιαυτούς (τα χαρακτηριστικά τους) έτσι ώστε να μην γίνουμε σαν και αυτούς χωρίς να το καταλάβουμε» Είπε: «Είναι από τα αδέλφια σας και από την φυλή σας, που λατρεύουν τον Αλλάχ την νύχτα (προσεύχονται την νύχτα) σαν και εσάς, όμως θα είναι άτομα που όταν βρίσκονται μόνοι τους με τις απαγορεύσεις του Αλλάχ θα καταπιάνονται με αυτές ξεπερνώντας τα όρια του Αλλάχ {Ίμπν Μάτζα, νο. 4245, αυθεντικό

Να προσέξουμε την φράση: «…που όταν βρίσκονται μόνοι τους με τις απαγορεύσεις του Αλλάχ θα καταπιάνονται με αυτές ξεπερνώντας τα όρια του Αλλάχ…»

Η ρήση αυτή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Άτομα θα είναι γεμάτα από καλές και ενάρετες πράξεις παρολαυτα ο Κύριος δεν θα τις κάνει αποδεκτές. Για ποιο λόγο; Διότι απουσίαζε το στοιχείο της θεοσέβειας προς τον Ύψιστο και ταυτόχρονα γινόντουσαν δημόσια, αλλά στα κρυφά, όταν το άτομο ήταν απομονωμένο με διάφορες απαγορεύσεις, καταπιανόταν με αυτές  τις αμαρτίες. Το αποτέλεσμα είναι οι ενάρετες πράξεις του να ακυρωθούν και να μην γίνουν αποδεκτές. Είθε ο Ύψιστος να μας ευσπλαχνιστεί.

Είναι επίσης σημάδι υποκρισίας το να διαπράττεις ενάρετες πράξεις στα φανερά ενώ στα κρυφά να αμαρτάνεις δίχως κανέναν δισταγμό. Μια τέτοια συμπεριφορά καταστρέφει την καλή πράξη.

Και τέλος, να ολοκληρώσουμε με την εξαιρετική συμβουλή του Ίμπν-ουλ Κάγιεμ: 

«Την ώρα που διαπράττεις την αμαρτία και ντρέπεσαι τους γύρω σου (η φοβάσαι να μην σε δουν), είναι χειρότερο από την ίδια την αμαρτία. Ντρέπεσαι τους γύρω σου και δεν ντρέπεσαι τον Κύριο σου;»

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading