Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις ενάρετες πράξεις στις πρώτες δέκα ημέρες του μήνα Δούλ Χίτζα – أفضل الأعمال في عشر ذي الحجة

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Οι πρώτες 10 μέρες του Ισλαμικού μήνα Δούλ Χίτζα είναι οι καλύτερες μέρες για να λατρέψουμε τον Δημιουργό μας μιας και τις προτίμησε ο Ύψιστος από τις υπόλοιπες άλλες. Ο Ίμπν Αμπάς αφηγήθηκε ότι ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε ότι οι ενάρετες πράξεις είναι πιο αγαπητές στον Αλλάχ σε αυτές τις ημέρες (Μπουχάρι, 2/457)

Επίσης, ο Άνας αφηγήθηκε ότι ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για τις καλές πράξεις που εκτελούνται σε αυτές τις ήμερες (Αντ-Ντάαριμι 1/357 – αυθεντικό στο αλ-ιρουα 3/398)

Πολλά άλλα κείμενα δείχνουν και μας αποδεικνύουν ότι αυτές οι 10 μέρες είναι καλύτερες από όλες τις άλλες ήμερες του χρόνου, χωρίς καμία εξαίρεση, ακόμα και από τις τελευταίες ήμερες του Ραμαζανίου. Όμως οι τελευταίες νύχτες του Ραμαζανίου είναι καλύτερες από τις πρώτες 10 μέρες του Δούλ Χίτζα διότι στις νύχτες του Ραμαζανίου έχουμε την νύχτα «κάντρ» οπου η νύχτα αυτή είναι καλύτερη και από 1000 μήνες λατρείας (Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ, τόμος 5, σελ. 412)

Έτσι λοιπόν, σαν Μουσουλμάνοι, πρέπει να αρχίσουμε αυτές τις ήμερες με ειλικρινή μετάνοια και να ζητήσουμε συγχώρεση από τον Δημιουργό μας. Να κάνουμε αρκετές ενάρετες πράξεις, γενικά, και να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα γίνεται να κάνουμε τα παρακάτω:

Εθελοντικές προσευχές 

Προσευχή στα μέσα της νύχτας μαζί με την οικογένεια, κάνοντας ντουά και δίκρ. 

Μελέτη του Κορανίου

Αυξάνοντας την απαγγελία και την ανάγνωση του Κορανίου 

Εθελοντική χρηματική συνεισφορά και ελεημοσύνη

Σάντακα εθελοντική γι’αυτούς που έχουν ανάγκη

Νηστεία:

Να νηστέψουμε σε αυτές τις πρώτες 9 μέρες του μήνα Δούλ Χίτζα επειδή ο Προφήτης Μουχάμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) μας ενθάρρυνε να κάνουμε καλές και ενάρετες πράξεις σε αυτές τις πρώτες ημέρες. Η νηστεία είναι μια από τις καλύτερες πράξεις που ο Αλλάχ την έχει διαλέξει για τον εαυτό Του όταν είπε: «Όλες οι πράξεις του υιού του Αδάμ είναι γιαυτόν εκτός από την νηστεία που είναι για Μένα και Εγώ θα την ανταμείψω (Μπουχάρι νούμερο 1805). Ο ίδιος ο Προφήτης συνήθιζε να νηστεύει τις πρώτες 9 ημέρες του Δούλ Χίτζα (Αν Νασάι, 4/205 και από τον Άμπου Νταούντ – αυθεντικό από τον Αλλάμα αλ Αλμπάνι στο Σαχίχ Άμπου Νταούντ, 2/462)

Διευκρίνηση: Πολλά αδέλφια θεωρούν ότι οι πρώτες 9 ημέρες του μήνα Δούλ Χίτζα ειναι ημέρες νηστείας. Πρέπει να κατανοηθεί οτι η νηστεία σε αυτές τις ημέρες ειναι εθελοντική και αποτελεί κομμάτι των ενάρετων πράξεων που μπορεί καποιος να προσφέρει και όχι το μοναδικό. Δεν ειναι μέρες που αφιερώνονται μόνο για νηστεία, η πρόθεση ειναι η γενική προσφορά ενάρετων πράξεων όπως μελέτη του Κορανίου, ελεημοσύνη, νηστεία, δίκρ, εθελοντική προσευχή και άλλα παρόμοια. Δεν εστιάζουμε κάπου συγκεκριμένα αλλα προσπαθούμε γενικά να προσφέρουμε ενάρετες πράξεις.  

Απαγγέλλοντας συχνά Τακμπίρ, Ταχμίντ, Ταχλίλ και Τασμπίχ

Είναι Σούννα στις πρώτες 10 ημέρες του Δούλ Χίτζα να απαγγέλουμε Τακμπίρ, δηλαδή να λέμε Αλλάχου Άκμπαρ (Ο Αλλάχ είναι ο Μέγας), Να λέμε Ταχμίντ, δηλαδή Αλχάμντουλιλλα (όλη η δόξα ανήκει στον Αλλάχ). Να λέμε Ταχλίλ, δηλαδή Λα Ιλάχα Ίλα Αλλάχ (Δεν υπάρχει άλλος Θεός (άξιος λατρείας) εκτός από τον Αλλάχ) και να λέμε Τασμπίχ δηλαδή Σουμπχάναλλα (το μεγαλείο ανήκει στον Αλλάχ). Αυτά τα λόγια μπορούν να ειπωθούν στο τζαμί, στο σπίτι, στο δρόμο, και σε κάθε μέρος που επιτρέπεται η ενθύμηση του Αλλάχ.

Διαβάζουμε στο Κοράνι:

«Ώστε να αποκτήσουν καλές ωφέλειες και να αναφέρουν το όνομα του ΑΛΛΑΧ – στις ορισμένες Ημέρες» (Κοράνι 22:28)

Η πλειοψηφία των λογίων (Ουλεμά) εξηγούν το «στις ορισμένες Ημέρες» ότι είναι οι πρώτες 10 ήμερες του Δούλ Χίτζα (Μούσναντ του Ιμάμ Άχμαντ τόμος 7, σελ.224)

Κάνοντας Χάτζ και Ούμρα

Το Χάτζ είναι το υποχρεωτικό ετήσιο προσκύνημα γιαυτόν που είναι ικανός οικονομικά και φυσικά (υγιής) να το εκτελέσει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή (8,9,10,11,12,13 του μήνα Δούλ Χίτζα). Είναι η 5η κολόνα του Ισλάμ όπως είναι γνωστό από το χαντίθ του Γαβριήλ. Η Ούμρα από την άλλη είναι Σούννα, αλλά υπάρχει διαφωνία μεταξύ των λογίων για το αν είναι υποχρεωτική η όχι.   

Ουντχία  (Θυσιάζοντας το ζώο) 

Μια καλή και ενάρετη πράξη που φέρνει ένα άτομο «κοντά» στον Αλλάχ σε αυτές τις 10 ημέρες είναι η σφαγή ενός ζωντανού (κατσίκι, πρόβατο, αγελάδα η καμήλα) ως θυσία και έπειτα να φαγωθεί (και να μοιραστεί ένα μέρος σε φτωχούς). Ο πιστός πρέπει να ψάξει ένα καλό, χοντρό και υγιής ζώο που θα ξοδέψει λεφτά σε αυτό για χάρη του Αλλάχ. Η σφαγή πρέπει να πραγματοποιηθεί την 10η μέρα του Δούλ Χίτζα, που είναι ημέρα γιορτής (ίντ αλ άντχα), μετά την προσευχή. (Φατάουα αλ Λάτζνα τόμος 11, σελ. 406)

Η πρώτη του μήνα Δούλ Χίτζα θα είναι Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023. Οι Μουσουλμάνοι που θα πραγματοποιήσουν το Χάτζ θα σταθούν στο Άραφα την Τρίτη 27 Ιουνίου (δηλ. 9 Δούλ Χίτζα 1444). Την γιορτή Ίντ αλ Άντχα θα την γιορτάσουμε Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 (δηλ. 10 Δούλ Χίτζα 1444), ιν σαα Αλλάχ

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog


Categories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading