«Κάνω αμαρτία έπειτα μετανοώ, έπειτα ξανακάνω αμαρτία»: Νέος ζητά συμβουλή από τον Αλλάμα Ίμπν Μπάζ – تكرار التوبة بتكرار الذنب | الإمام عبدالعزيز بن باز

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد 

Ερώτηση:

Υπάρχει ένα ερώτημα που τίθεται συχνά. Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Διαπράττω πράξεις ανυπακοής (αμαρτίες), έπειτα κάνω μετάνοια στον Αλλάχ. Έπειτα, κάνω πάλι την αμαρτία και μετανοώ (πάλι). Και όλη αυτή η διαδικασία (η επαναλαμβανομένη) με κάνει συχνά να νιώθω θλίψη και στενοχώρια. Συμβουλέψτε με σχετικά με αυτό, είθε ο Αλλάχ να σας ανταμείψει»

Απάντηση του Αλλάμα, του Ιμάμ, Ίμπν Μπάζ: 

«Αυτό συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Και δόξασε τον Κύριο σου, που κάθε φορά, όταν πέφτεις στην αμαρτία, έπειτα μετανοείς. Και αυτό είναι από τις χάρες (ευλογίες) του Αλλάχ.

Σε αυθεντικό χαντίθ διαβάζουμε ότι ο Αλλάχ εντυπωσιάζεται με τέτοιου είδους ανθρώπους και λέει: «Ο δούλους Μου γνωρίζει ότι έχει έναν Κύριο που συγχωρεί αμαρτίες (όπως επίσης) και τιμωρεί γιαυτές». Εφόσον μετανοείς (και ζητάς συγχώρεση) από την αμαρτία σου, τότε βρίσκεσαι πάνω σε καλό δρόμο. Και όταν λοξοδρομείς και μετανοείς, τότε και πάλι είσαι σε καλό δρόμο.

Η τραγωδία θα είναι όταν επιμένεις στην αμαρτία και διατήρησε με αυτήν δίχως να μετανιώνεις (ούτε να επιστρέφεις). Αυτό είναι μια τραγική συμφορά. Παρολαυτα, είσαι υποχρεωμένος να αγωνίζεσαι ενάντια στον (κακό) εαυτό σου, κάθε φορά, με την ελπίδα ότι δεν θα ξανά επιστρέψεις στην αμαρτία. Με ελπίδες ότι θα σωθείς από αυτήν.

Οφείλεις να αγωνιστείς ενάντια στον εαυτό σου, με πολλές προσπάθειες, έτσι ώστε να απελευθερωθείς από την αμαρτία και να απομακρυνθείς από αυτό που σε οδηγεί σε αυτήν (αιτίες), καθώς επίσης να απομακρυνθείς από τους ανθρώπους της αμαρτίας (κακές επιρροές), έχοντας ελπίδες ότι θα σωθείς.      

Όσο βιάζεσαι προς την μετάνοια, αναγνωρίζεις την σοβαρότητα του θέματος, συνειδητοποιείς τον μεγάλο κίνδυνο στον οποίο βρίσκεσαι και ταυτόχρονα μετανοείς με ειλικρίνεια, τότε βρίσκεσαι σε καλό δρόμο.

Παρολαυτα όμως, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Διότι φοβόμαστε ότι με την επαναλαμβανομένη αμαρτία θα συνηθίσεις, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψεις την μετάνοια και να γίνεις επίμονος με την αμαρτία.  Και δεν υπάρχει δύναμη και εξουσία εκτός από αυτή του Αλλάχ

Γιαυτο λοιπόν, πρέπει να προσέχεις την αμαρτία, είτε έχει να κάνει με κατανάλωση ουσιών (αλκοόλ κτλ), μοιχεία (οποιαδήποτε σεξουαλική παρανομία), ανυπακοή προς τους γονείς, διάλυση των συγγενικών δεσμών, κατανάλωση τόκου, είτε οποιαδήποτε αμαρτία.

Οφείλεις να απομακρύνεσαι και από αυτό που οδηγεί προς αυτές (τις αμαρτίες), να είσαι προσεκτικός, με ειλικρίνεια να παρακαλάς τον Αλλάχ να σου δώσει καταφύγιο από την αμαρτία και από τις κακές συνέπειες της. Και να τον παρακαλάς να έρθει ανάμεσα σε εσένα και σε αυτήν την αμαρτία (να σταθεί ως εμπόδιο). Και όποιος τον επικαλείται, τότε (ο Ύψιστος) απαντά.

ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ

«Επικαλεσθείτε με, και θα σας απαντήσω» {Κοράνι, 40:60

Πηγή: 

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Ιμάμης στο Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading