Το χαρακτηριστικό μιας ψεύτικης θρησκείας: Λατρεία και σύνδεση με την κτίση

αναδημοσίευση 

Άχμαντ Μ. Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ένα από τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του Ισλάμ είναι το γεγονός ότι συνδέει τον άνθρωπο άμεσα με τον Δημιουργό του, ενώ το χαρακτηριστικό μιας ψεύτικης θρησκείας είναι να συνδέει τον άνθρωπο με την κτίση (ανθρώπους, αντικείμενα, περιβάλλον κτλ), με τον έναν τρόπο η τον άλλον. Αυτό παρατηρείται έντονα από θρησκείες που δίνουν έμφαση στο ιερατείο.

Οι οπαδοί αυτών των θρησκειών συχνά προσεύχονται κάνοντας επίκληση σε ανθρώπους (νεκρούς), λατρεύουν αντικείμενα ως ιερά και στήνουν μεσολαβητές στις εξομολογήσεις τους προς τον Ύψιστο. Συχνά οι πιστοί αυτών των θρησκειών, για να κατευθυνθούν προς τον Θεό, πρέπει πρώτα να κάνουν μια «στάση» στου ιερείς τους. Πολλές φορές όμως το αποτέλεσμα είναι μια μόνιμη ακινητοποίηση υπέρ του ιερατείου, ζημιώνοντας τον πιστό.

Το Ισλάμ απελευθερώνει τον άνθρωπο από αυτές τις υπόγειες μορφές πολυθεϊσμού και προσωπολατριών. Ο Παντοδύναμος επιθυμεί άμεση σχέση με το δημιούργημα του και η επίκληση είναι η ουσία της λατρείας, συνεπώς δεν μπορεί να κατευθυνθεί σε άλλον άνθρωπο, όποιο επίπεδο αρετής και αν έχει φτάσει, παρά μόνο στον Ύψιστο. Ομοίως, οι αμαρτίες εξομολογούνται απευθείας στον Δημιουργό τον Παντοδύναμο και όχι στο αδύναμο πλάσμα (άνθρωπος) που είναι επιρρεπής στην αμαρτία.  

Ο πιστός στο Ισλάμ συνδέεται άμεσα με τον Ύψιστο και προσεύχεται απευθείας σε Αυτόν, ζητά μόνο από Αυτόν (αποκλειστικά) για τις ανάγκες του και τον λατρεύει χωρίς να στήνει μεσολαβητές και συνεταίρους στις πράξεις λατρείας.

Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να εξομολογηθεί σε άνθρωπο, να προσευχηθεί σε άνθρωπο, να επικαλεστεί νεκρούς για τις ανάγκες του, να ζητά προστασία και ευλογία από άνθρωπο, όταν ο Ένας και ο Μοναδικός, ο Μόνος άξιος λατρείας, ο Ύψιστος, Ο Παντοδύναμος, είναι Αυτός που τον έπλασε, του έδωσε ζωή και είναι ο Μόνος Συντηρητής; Πως μπορεί να συγκριθεί Αυτός που Δημιουργεί και δίνει ζωή με αυτόν που δεν δημιουργεί και δεν είναι σε θέση να δώσει ζωή;

Ο άνθρωπος λοιπόν καλείται να λατρέψει με αποκλειστικότητα τον Δημιουργό του, χωρίς να αποδίδει συνεταίρους στον Κύριο του, μιας και αυτή η πράξη είναι η πεμπτουσία της αχαριστίας, της αδικίας και της βλασφημίας προς τον Έναν και τον Μοναδικό Δημιουργό.

Αυτό είναι και ένα από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά μιας αληθινής θρησκείας. Να συνδέει το δημιούργημα με τον Δημιουργό τον Ύψιστο, όχι με την δημιουργία. Ο Ύψιστος λέει στο Κοράνι:

أَفَمَن يَخْلُقُ كَمَن لَّا يَخْلُقُ ۗ أَفَلَا تَذَكَّرُونَ

«Εκείνος που δημιουργεί μοιάζει μ’ εκείνον που δεν δημιουργεί; Δεν θα συνετισθείτε;» {Κοράνι 16:17}

Είναι δυνατόν Αυτός που δημιουργεί από το τίποτα να συγκρίνεται η να μοιάζει με αυτόν που δεν μπορεί να δημιουργήσει (από το τίποτα) είτε μικρό η μεγάλο; Άρα ποιος πραγματικά αξίζει να λατρευτεί (με αποκλειστικότητα) και ποιος είναι ο μόνος που μπορεί να απαντήσει την επίκληση σου; Διότι εάν είναι ο Μόνος Δημιουργός των πάντων, ομοίως τότε είναι ο Μόνος που λατρεύεται χωρίς συνέταιρο. Και έτσι όπως σε έπλασε, χωρίς καμία βοήθεια μιας και είναι ο Παντοδύναμος, τότε και εσύ με την σειρά σου δεν πρέπει να αποδίδεις συνεταίρους μαζί Του στη λατρεία (με ιερείς, ανθρώπους, αντικείμενα, κτλ). Να τηρείς την πίστη αποκλειστικά για χάρη του και με ειλικρίνεια.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: